”Jag kan bara svära och ta fram öronpropparna ”– invånarna är trötta på oljudet från stadsfestivalerna i Åbo

Sommarens festivaler i närheten av Domkyrkoskvären och Gamla Stortorget hör för många till sommarens höjdpunkter.
Det är party, konserter och feststämning nästan tills det ljusnar på morgontimmarna.
Men alla är inte lika förtjusta i konserterna och att musiken ekar över kvarteren runt Biskopsgatan till klockan 2 på natten som till exempel under Down by the Laituri.
En av dem är Kristiina Elo som i 17 år har bott på sjätte våningen i ett hus omgärdat av vinrankor på Domkyrkogatan.
– Musiken hörs bäst till oss på översta våningen eftersom akademihuset här utanför dämpar ljudet för dem som bor lägre ner. På grund av min astma brukar jag sova med fönstret öppet och det gör att ljudet stör sovandet ännu mera.
Vad gör du då?
– Inte kan jag göra så mycket annat än att svära, ta fram öronpropparna och försöka läsa en bok.

Det är inte bara ljudet som stör Elo och hennes grannar. Under uppbyggnaden och nedmonteringen av festivalområdet på Domkyrkoskvären stängs hela kvarteret av för en vecka och invånarna kan inte köra till sina vanliga parkeringsplatser.
– För oss som inte har bil är det inte ett problem, men här bor många äldre för vilka det är viktigt att komma så nära huset som möjligt.
Besvär till Vasa förvaltningsdomstol
Tre invånare i närheten av festivalområdet försöker nu på juridisk väg få Åbo stad att ändra sitt tillstånd för stadsfestivalen Down by the Laituri.
I ett överklagande till Vasa förvaltningsdomstol vill man bland annat att festivalen förkortas från fyra dagar till två, att konserterna slutar senast klockan 24 i stället för klockan 2 och att den högsta tillåtna ljudnivån sänks.
Frågan är känslig och besvärsställarna vill inte framstå reaktionära bakåtsträvare. Därför vill ingen ställa upp för en intervju med namn och bild. En av dem går ändå med på att anonymt motivera sitt överklagande.
– Vi vill inte förbjuda festivalen utan begränsa tiderna, sänka ljudnivån och förklara de olägenheter konserterna innebär för oss som bor här. En förälder var till exempel tvungen att åka till sina föräldrar med sitt sjuka barn på grund av oljudet och många störs av det nattliga oljudet.
Av princip tycker jag att alla ska ha rätt att vara hemma och inte vara tvungna att flytta bort på grund av festivalerna.
Kristiina Elo
Alla har inte möjlighet att åka till släktingar, stugan eller vänner under festivalerna. En del jobbar i juli och måste vara pigga och utvilade också under veckosluten.
Och trots att Kristiina Elo och hennes man blev erbjudna att vara hos bekanta i Kouvola medan DBTL pågick tackade de nej.
– Av princip tycker jag att alla ska ha rätt att vara hemma och inte vara tvungna att flytta bort på grund av festivalerna.
Invånarna påminner att problemen inte bara gäller DBTL. Det ordnas flera högljudda tillställningar som förpestar ljudmiljön i närheten.
Till exempel Ilmiöfestivalen i Konstens hus i Rettigs gamla tobaksfabrik och en festival med alternativ indiemusik på Gamla Stortorget. Kristiina Elo förhåller sig inte heller odelat positivt till uteserveringen på Domkyrkoskvären.
– Den stör inte så mycket och jag har inga religiösa skäl att motsätta mig platsen. Men jag tycker det synd att en så fin och kulturhistoriskt värdefull plats stängs av. Till exempel turisterna kommer knappast hit för att se på en uteservering utan för att uppleva den historiska miljön.
Elo säger att hon inte har något emot att staden lever upp under somrarna och att ljud och folkvimmel hör till en levande stadsmiljö. Men hon vill själva välja när hon går på konsert.
– Festivalerna är helt okej om de slutar senast klockan 24 och om ljudnivån sänks. Det är ju så att de mest populära banden spelar sist och med den högsta volymen.
Bygg- och tillståndsnämnden diskuterar nya riktlinjer senare i höst
Förra veckan gav bygg- och tillståndsnämnden sitt svar på överklagandet till Vasa förvaltningsdomstol. Enligt utlåtandet visar den ljudmätning som gjordes på Biskopsgatan ett par hundra meter från festivalområdet att den högsta ljudnivån var 56 decibel.
Det är nio decibel lägre än vad som är tillåtet enligt miljötillståndet och kan jämföras med normal stadstrafik, säger miljöinspektör Renja Rasimus på Åbo stad.
Däremot överskreds gränsen vid en annan mätpunkt på Domkyrkogatan. Men för tillfället finns det ingen anledning att ändra på de givna tillståndsgränserna och besvären bör förkastas, sägs det i utlåtandet.
Miljömyndigheterna förbereder nu en utredning om hur stadens tillståndspolicy ska se ut i framtiden: finns det skäl att begränsa antalet festivaler, ska konserterna sluta tidigare än klockan 02 eller ska antalet dagar som festivalerna pågår förkortas.
Nämnden ska senare i höst tillsammans med festivalarrangörerna diskutera frågan och i det här skedet tar man inte ställning hur festivalsommaren 2023 ska se ut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.