”Jag är redo att praktisera utan lön” – Jobbet styr när ÅA-doktorand väljer om han stannar i Åbo

– Jag tycker om Finland, det är ett tryggt land. Men om jag inte hittar jobb efter att jag disputerat flyttar jag. Det kan till exempel vara till USA eller England.
Det säger en utländsk doktorand vid Åbo Akademi till ÅU.
På måndagen ordnade Bayer – som har betydande läkemedelsutveckling och -produktion i Åbo – och stadens högskolor ett ”Corporate Corner”-evenemang. Idén är att stärka kontakterna mellan bolaget och den akademiska världen, inte till minst forskare och studenter.
Vad är speciellt med Finland?
Bayer investerar i en ny fabrik i Åbo samtidigt som man moderniserar den gamla. Högkvalificerade experter behövs både för att utveckla produktionsmetoderna och själva läkemedlen.
Hela läkemedelsklustret är starkt i Åbo. Men hur behåller vi talangfulla forskare efter att de disputerat, och hur lockar vi hit nya?
Sepinoud Azimi Rashti, äldre lektor i informationsteknologi vid Åbo Akademi, ledde en utfrågning där hon ville få svar på vad som egentligen är Finlands och Åbos trumfkort.
– Vi talar om att vi är internationella, men vad är vår ”grej” som skiljer oss från andra?
Christiane Temminghoff, vd för Bayer Nordic, konstaterar att Finland är ett bra ställe att bo på, och att vi kunde satsa mer på att marknadsföra oss och på att erbjuda möjligheter för forskarna.
Mika Hannula, prorektor vid Åbo universitet, menar att täta kontakter mellan forsknings- och företagsvärlden är den kanske viktigaste nyckeln.
– Det är mycket lättare att stanna kvar efter sin examen om man har ett nätverk och kan hitta ett jobb via det. När det gäller Åbo universitet har vi också mer jobb att göra för att våra program ska bli mer internationella.
Bayers Temminghoff konstaterade att bolaget erbjuder till exempel sommarpraktik och ämnen för doktorsavhandlingar för att överbrygga klyftan mellan det akademiska och företagen.
Småskaligt – men slutet
Över 200 forskare och studerande uppgavs delta i måndagens program. Under förmiddagens seminarium i Medisiina vid ÅUCS satt cirka 150 personer i publiken.
Alla i panelen höll med om att nätverksevenemang är bra. Men Vesa Taatila, rektor för Åbo yrkeshögskola, passade samtidigt på att vända på steken.
– Att sådana här evenemang behövs pekar på att det finns ett problem. Man brukar skoja att Finland inte är ett land (country) utan en golfklubb (country club). Det är småskaligt, och uppstår ett problem ringer man en gammal bekant. Avigsidan är att det kan vara svårt för utomstående att komma in i klubben.
Taatila konstaterar att även Åbo yrkeshögskola måste öka utbudet för sina internationella studerande, samtidigt som Finland överlag måste satsa på fortbildning också inom själva vetenskaperna.
– I dag kan man inte jobba i 50 år bara med den kunskap man fick som ung. Problemet är att vår fortutbildning ofta handlar om att lära ut ledarskap.
Hur utforma utbildningen?
Men visst har Åbo många trumfkort, menade panelen. En är just småskaligheten, där det är lätt att samarbeta över olika gränser.
Yrkeshögskolans Taatila lyfter även fram Åbos utökade utbildningsrättigheter inom ingenjörsvetenskaper, där man utan tyngande historia kan anpassa utbildningen till dagens behov.
Borde innehållet i våra examina anpassas till lokala arbetsgivare som Bayer, undrade Sepinoud Azimi Rashti.
Reko Leino, prorektor vid ÅA, är tveksam till det, men menar att man nog mer generellt bör tänka på företagsvärlden behov i planeringen. På tal om att locka forskare till företagsvärlden berättade Leino ett konkret exempel från sin tid vid Stanforduniversitetet, där företag bjussat på två dagars workshop med alla utgifter betalda för att visa upp sig för universitetsvärlden.
– Budskapet var: kom och jobba för oss sedan.
Fortfarande tveksam
Efter diskussionen säger ÅA-doktoranden som ÅU talat med, och som satt i publiken, att det är bra att folk träffas så här. Men han är fortfarande lite tveksam till möjligheterna att få jobb exempelvis vid Bayer i Åbo.
Visserligen fick han veta att man – förutom om man jobbar på golvet i läkemedelsfabriken – klarar sig på engelska där. Men han säger att det i jobbannonserna alltid verkar krävas några års arbetslivserfarenhet, en erfarenhet som han upplever att det är svårt att skaffa om man inte har kontakter.
– Jag är redo att praktisera i 3–6 månader utan lön bara för att få jobberfarenhet från företagsvärlden.
På eftermiddagen ordnades en simulering av läkemedelsutveckling, en workshop där studerande i grupper skulle driva ett läkemedelsbolag. 150 studerande hade anmält intresse. Plats fanns för 30.
Uppdaterad 18.11: Doktoranden vill vara anonym.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.