Förflytta dig till innehållet

Ja eller nej till obligatorisk skolsvenska? – Så här ser stödet för undervisning i svenska ut bland kandidaterna i Egentliga Finland

Arkiv/ÅU
MÅNGA OSÄKRA. Av de intervjuade bara 57,6 procent vilket parti de skulle rösta på. ÅU-foto

Det är inte så konstigt att 93 procent av SFP:s kandidater i Egentliga Finland är av annan eller helt annan åsikt när det gäller påståendet ”Att studera svenska ska bli frivilligt på alla utbildningsnivåer” i Yles stora valkompass.

Majoriteten av Svenska folkpartiets kandidater i Egentliga Finland villl alltså hålla kvar den obligatoriska undervisningen i svenska. Det finns dock också SFP-kandidater som delvis är av samma åsikt som påståendet, det vill säga att de delvis håller med om att undervisningen i svenska borde bli frivillig.

röda ballonger med svarta prickar mot blå himmelArkiv/ÅU
Inte så konstigt att nästan alla SFP-kandidater vill hålla kvar den obligatoriska skolsvenskan.

VF och Centern också positiva

Också 93 procent av Vänsterförbundets kandidater i Egentliga Finland vill hålla kvar den obligatoriska undervisningen i svenska i skolorna, på alla stadier.

Den obligatoriska skolsvenskan får också väldigt starkt stöd av Centerns kandidater i Egentliga Finland.

87 procent av dem är av helt annan åsikt eller delvis av annan åsikt när det gäller påståendet om att svenskan borde bli frivillig.

flicka med hörlurar i klassrumArkiv/Mikael Sjövall
Många av kandidaterna från olika partier i Egentliga Finland ger sitt stöd för en fortsatt obligatorisk skolsvenska.

De gröna och Samlingspartiet är också för skolsvenskan

Också 86 procent av De grönas kandidater anser att skolsvenskan ska vara obligatorisk.

81 procent av Samlingspartiets kandidater ger också sitt stöd för en obligastorisk skolsvenska.

Av SDP:s och Kristdemokraternas kandidater i Egentliga Finland är 74 procent av delvis annan åsikt eller helt annan åsikt när det gäller påståendet om att undervisningen i svenska borde bli frivillig.

Stödet för obligatorisk undervisning i svenska i skolorna är alltså ganska högt också i de här partierna.

Och i motsatta ändan av skalan finns…

I den motsatta ändan av skalan finns Sannfinländarna.

Nästan alla av partiets kandidater i Egentliga Finland, som har svarat på frågorna i valkompassen, är av åsikten att undervisningen i svenska borde bli frivillig. 93 procent har svarat att de är helt eller delvis av samma åsikt.

En annan av de nuvarande grupperingarna i riksdagen som är inne på den här linjen och som vill slopa den obligatoriska undervisningen i svenska är Valta kuuluu kansalle. 99 procent av dess kandidater i Egentliga Finland, som har svarat på valkompassens frågor, vill att svenskan ska bli ett frivilligt skolämne.

Splittrat parti

Rörelse Nu är det parti som är mest splittrat i den här frågan.

46 procent av dem som har svarat är delvis av samma åsikt, medan 40 procent är delvis av annan åsikt.

Den nuvarande riksdagen (200 ledamöter)

Socialdemokraterna 40
Sannfinländarna 39
Samlingspartiet 37
Centern 31
Gröna 20
Vänsterförbundet 16
Svenska riksdagsgruppen 10
Kristdemokraterna 5
Rörelse Nu 1
Valta kuuluu kansalle 1

Dela artikeln

En kommentar: “Ja eller nej till obligatorisk skolsvenska? – Så här ser stödet för undervisning i svenska ut bland kandidaterna i Egentliga Finland

  1. Maria Granskog skrev

    Inför val och Svenska Dagen är alla partier, Persuna och SML undantaget, alltid för svenskan. Ändå är de de stora traditionella partierna SDP, Samlingspartiet och Centern som turvis under de senaste 20 åren försämrat svenskans ställning i skolan och samhället.
    Vänsterns Li Anderssons åsikt kan läsas i följande citat från Hbl juni 2022:” Undervisningsminister Li Andersson (VF) kommer inte att föreslå att det andra inhemska språket igen blir obligatoriskt i studentexamen, rapporterar Uutissuomalainen.”
    Tänk efter hur du röstar!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter