Förflytta dig till innehållet

Isländsk konst i vattenlagret på Vårdberget

Installationen Vatn. Foto: Mia Hämäläinen


En installation om vattnets väsen, om vattnets kretslopp och unika vattendroppar.
Isländska bildkonstnären Guðrún Kristjánsdóttir fascineras av vattnets betydelse för allt liv och hon vill att besökarna ska uppfatta något grundläggande om livet då de betraktar installationen ”Vatn”.
Inspiration till verket har hon hämtat från det isländska höglandet och källorna som kyrkans män på 1100-talet åkte runt och välsignade.
– I dag finns det inget som skyddar källorna, säger Kristjánsdóttir och påminner om att vatten inte är en självklarhet.

Vattenlagret finns bredvid Observatoriet och ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi. Foto: Monica Forssell


Vattenlagret, som egentligen består av två cisterner, är byggt 1903 och användes en gång i tiden för att bevara vatten i. Vattnet kom från Karinko vesilaitos i S:t Karins.
Det ena lagret fungerar i dag som Stiftelsen för Åbo Akademis arkiv och det andra bland annat som utställningslokal. Lagret togs ur bruk på 1940-talet då Åbo vattenborg togs i bruk.
Lokalen, som i sig utgör ett spännande rum med vackra valv, lockar till eftertanke och stolarna placerade framför själva installationen inbjuder till en stunds meditation.
Till verket hör också musik, som är komponerad av Daniel Bjarnason. Musiken och den sparsamma belysningen bidrar till en lyrisk och koncentrerad stämning.
Musiken härmar vattendroppars rytm och är uppförd på stenharpa. Inspelningen gjordes i en liten kyrka, en ljus sommarnatt på Húsafell.

Guðrún Kristjánsdóttir har besökt Finland flera gånger och har bland annat vistats tre månader på Sveaborg i Helsingfors i början av 1990-talet. Foto: Mia Hämäläinen


Kristjánsdóttir har gjort en lång internationell karriär och hennes verk har visats i Europa, Amerika och Asien. År 1990 ställde hon ut målningar i Helsingfors.
Utställningen är ett samarbete mellan Islands ambassad och Stiftelsen för Åbo Akademi. Den är öppen 8-28.3, vardagar klockan 12.00-16.00 och veckoslut klockan 12.00-18.00. Fritt inträde.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter