Island blev nygammalt kapitel i livets äventyr för Kati Sandelin – vulkanutbrottet tas med ro hos lokalbefolkningen

ÅU har tidigare om åren skrivit om Kati Sandelin och Åke Sirén som hösten 2017 flyttade från Västanfjärd till Portugal och Algarvekusten. Sandelin jobbade innan flytten som utvecklare och kursplanerare vid Vuxeninstitutet på Kimitoön. En av orsakerna till flytten var hennes köldkänsliga luftrör, men visst fanns det en del äventyrslust med i bilden också.
Men nu är det Island som gäller sedan mars i år.
Hur gick det så, senast var det Portugal för hela slanten?
– Det visade sig att Portugal ändå inte riktigt var ett bra land för mig med tanke på hur fuktiga de portugisiska husen blir. Det bildas lätt mögel och jag är väldigt känslig för sådant, det är en av orsakerna till flytten. Dessutom har jag bott på Island tidigare och talar isländska, så det känns nästan som att komma hem igen, skrattar hon.
Att den ena av hennes tvillingdöttrar dessutom bor på Island sedan fem år tillbaka gör inte saken sämre.
– Men Åke är fortfarande kvar i värmen i Portugal, får se när han kommer hit.
Trivs med hotelljobb
För tillfället jobbar Sandelin som breakfast manager på Fosshotel Reykjavik. Det betyder att hon ansvarar för planerandet av hotellets frukost, arbetsscheman och allt möjligt annat praktiskt.
– Jag trivs alldeles underbart bra med jobbet, som börjar klockan 6 på morgonen och slutar klockan 14. Efter det har jag hela resten av dagen på mig att utforska Island.

Många har en bestämd åsikt
Hon vet att Island är ett land som många turister är kluvna till – antingen älskar man det eller så gillar man det inte alls.
– Det brukar inte finnas någon mittenväg där, men jag stortrivs och känner att nu har jag hittat hem. Jag har redan som ung drömt om att bo på Island och sommarjobbade här på Nordens hus. Jag studerade dessutom i tiderna vid Helsingfors universitetet som biämne isländska för utlänningar, litteratur, fonetik och historia.

Island är ju på tapeten igen tack vare vulkanutbrottet på Fagradalsfjall, hur märks det av där?
– Alltså lokalbefolkningen tar ju det hela med mycket stor ro, det handlar egentligen bara om en liten spricka, drygt 30 kilometer sydost om Reykjavik där vi bor. Det pyr och puttrar en del, men orsakar inga desto större olägenheter. Vi visste att något var på gång, eftersom en nattlig jordbävning innan utbrottet väckte oss och då brukar det betyda att nåt sådant här kommer att hända.
Det finns en del vulkanentusiaster
Det isländska statliga radio- och tv-bolaget RÚV sänder direkt på webben med flera kameror från Fagradalsfjall, men allmänheten ombeds hålla sig undan.
– En bransch som det här är bra business för är i alla fall de som ordnar helikopterutfärder. Jag hörde på radion att de blev uppbokade på två röda sekunder av ”vulkanturister”, berättar Sandelin.
En del nyfikna har också vallfärdat till stället, som är ungefär det samma där ett större utbrott ägde rum i fjol.
– Då var det mycket fler nyfikna som åkte ut för att ta sig en titt, men nu har myndigheterna delvis spärrat av och till och med kört bort nyfikna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.