Förflytta dig till innehållet

Ishockeyproffset Kaapo Kakko från Åbo: ”Man kan spela ishockey på vilken nivå som helst fast man har diabetes”

Privat
Kaapo Kakko i Åbo
Kaapo Kakko har lidit av diabetes och celiaki hela sin ishockeykarriär. Det har inte stoppat honom från att nå sportens topp.

För NHL-anfallaren Kaapo Kakko, 23, vars rötter finns i Åbo och TPS, har vägen till framgång inte alltid varit en dans på rosor. Som 13-åring fick han beskedet att han lider av typ 1-diabetes, och direkt uppstod frågetecken om han skulle kunna fortsätta med ishockeyn som han hållit på med sedan han var fem år gammal.

Nu bor han i New York i USA och ska inleda sin sjätte säsong i NHL med New York Rangers.

– Jag minns fortfarande tydligt den sommaren då jag fick diagnosen. Det kändes såklart dåligt och jag var orolig för hur det skulle vara att lära sig att leva med det, säger Kakko.

Livet förändrades, men inte ishockeyn

Han spenderade ungefär fem dagar på sjukhuset där han fick lära sig hur han skulle hantera sin diabetes.

Han missade inte en enda träning eller match på grund av det, men hans liv förändrades ändå en hel del.

– I början var jag lite chockad och förskräckt. Jag var tvungen att börja hålla reda på när jag ska äta och att jag alltid har mediciner med mig. Jag blev lite begränsad från att tidigare ha kunnat åka vart som helst när som helst. Bortsett från det gick det ganska enkelt att vänja sig vid hur livet skulle se ut.

Inom ishockeyn förändrades inte mycket, menar han. Han fick tidigt höra att spelandet inte behöver ta slut på grund av sjukdomen, och det gjorde det inte heller.

– Spelandet fortsatte nästan heltsom vanligt. Det enda som förändrades var att någon ibland fick hämta sportdryck till mig när jag satt på bänken, istället för vatten. Jag fortsatte att spela på samma sätt som jag hade gjort tidigare.

Påverkar din diabetes ditt liv och spelande nu när du bor i New York?

Den har faktiskt inte försvårat mitt liv fast jag flyttade utomlands. Jag måste bara tänka på att packa med mig rätt saker när jag ska åka någonstans, men det sitter i ryggmärgen. Det går förvånansvärt enkelt.

En stor förebild

Efter att Kakko kom ut med att han lider av diabetes har han blivit en förebild för många andra diabetiker, i synnerhet unga.

– Jag råkade faktiskt nämna sjukdomen av misstag i en intervju, så jag hade inte tänkt göra det offentligt just då. Det var ändå en bra sak att det hände, för nu kan jag visa folk att man kan spela ishockey på vilken nivå som helst fast man har diabetes. Då och då kommer folk fram och tackar mig för att jag är så öppen med min diabetes.

Som resultat av det här blev han tilldelad priset Årets diabetesgärning av Diabetesförbundet i Finland år 2019. Förutom diabetes lider Kakko också av celiaki.

Mentalt tufft att spela i NHL

Att spela ishockey i NHL är inte alltid det lättaste mentalt. Med äran att få spela de största matcherna i världen kommer också en hel del press, från både laget och supportrarna.

– Speciellt när man kommer långt i slutspelen, som vi gjorde den här säsongen, är förväntningarna och kraven höga. Jag ser det ändå inte som en negativ sak, eftersom pressen och nervositeten inför matcherna är en av de sakerna som vi ishockeyspelare gillar. Om man känner press är det ett tecken på att man vet att det är allvar, säger Kakko.

Vänjer man sig vid pressen efter ett tag?

Det är olika från person till person. En del vänjer sig när de varit med ett tag, medan andra fortfarande kan bli väldigt nervösa inför matcher. Själv har jag lärt mig att leva med pressen, så jag är ganska lugn när jag är ute och spelar vilket jag tycker att är bra.

För mig har ishockeyn alltid varit en rolig grej och det är så det ska vara.

Kaapo Kakko

Press på unga

Kakko tror också att allt yngre har börjat känna press när de idrottar. Enligt honom handlar det ändå inte om att tränare ställer för höga krav på ungdomarna, utan ofta kommer pressen från föräldrarnas håll.

– Visst är det bra att man tränar målmedvetet och vill utvecklas, men idrott ska ändå alltid vara roligt. Om man inte trivs med sin gren ska man testa något annat. För mig har ishockeyn alltid varit en rolig grej och det är så det ska vara.

– Ibland känns det som att föräldrar pushar sina barn för hårt och att de betalar orimliga summor för att barnen ska kunna träna på hög nivå. Intresset måste komma från idrottaren själv, man ska inte tvinga någon till något.

För Kakko har idrotten fört med sig livsviktiga lärdomar, inte bara om att spela ishockey utan också om livet utanför rinken.

– Liksom i ishockeyn så stöter man på prövningar i livet också. En del träningar är jobbigare än andra, på samma sätt som att vissa dagar är jobbigare än andra. Man lär sig att hantera de svåra sakerna i livet. Men ishockeyn för också med sig vänskaper och goda värderingar för livet, så på så sätt är det hälsosamt att träna på hög nivå.

Fortsätter med Rangers

Efter en hel del spekulationer om var Kakko ska spela nästa säsong skrev han i juni på ett ettårigt kontrakt med New York Rangers.

– Det känns riktigt bra nu efter att jag skrivit på kontraktet. Det ska bli kul att fortsätta i samma lag med samma rutiner som tidigare. Det är ett legendariskt lag och en fin stad att bo i med mycket folk. Arenan är fin och hemmapubliken är alltid fantastisk.

Sommaren spenderar Kakko i Åbo som han har gjort varje år sedan flytten till USA. Här fokuserar han på att hålla igång träningen samtidigt som han njuter av Åbo som sommarstad.

– Det absolut bästa att göra här på sommaren är att vara på vårt sommarställe. Förutom det älskar jag att röra mig vid åstranden. Där finns så vackra vyer så det är trevligt att sätta sig där och äta eller ta en kopp kaffe. Jag åker tillbaka till New York i mitten av september, ungefär en vecka innan träningslägret för att komma tillbaka till rutinerna och vänja mig vid tidsskillnaden.

Kaapo Kakko

23 år gammal.
Inleder i höst sin sjätte säsong i NHL med New York Rangers.
Spelade i TPS hela sin uppväxt.
Har tre VM-guldmedaljer från U18, U20 och herr-VM.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter