Förflytta dig till innehållet

Isfria vintrar utmaning för FBK – de flesta båtarna ligger på land

Inga isar i sikte i vinter men de flesta FBK båtar är uppe på land vilket gör det svårare att åka ut på räddningsuppdrag. Foto: Kim Lund


Havet svallar fritt och det ser ut att inte bli någon skaplig isvinter i år. Trots det ligger de flesta av de frivilliga brandkårernas båtar i skärgården uppe på land och beredskapen att rycka ut till en stugbrand eller sjuktransport på någon holme är låg.
Båtarna som ägs av Egentliga Finlands räddningsverk brukar lyftas upp kring jul för att man ska vara säker på att hinna köra dem till något varv innan isarna lägger sig, säger ledande brandinspektör Knut Lehtinen.
– Normalt brukar det vara isar den här tiden på året och vi strävar efter att hålla båtarna i sjön så länge som möjligt. Men man kan inte heller vänta alltför länge. Ett år lade sig isen väldigt snabbt och det var fem centimeter is då båtarna skulle köra till varvet i Åbo.

FBK-båten i Houtskär är den enda båt som fortfarande är i sjön. För tillfället är den stationerad i Korpo. Här är den fotograferad i samband med sjösättningen 2015. Foto: Kim Lund


I den västra skärgården är det endast Houtskär FBK:s båt som är i sjön. Den har flyttats till Korpo därifrån den snabbt kan rycka ut till olika delar av skärgården.
Dessutom har FBK:arna flera mindre båtar som ligger på trailers och som snabbt kan sjösättas.
Men det är klart att det inte motsvarar en fullvärdig flotta som används under sommarhalvåret, säger Lehtinen.
– Vintertid har vi sämre kapacitet och det är svårare att åka ut med egna fartyg ifall det händer något. Då får vi förlita oss på Gränsbevakningen som har både helikopter och svävare.

Sjöbevakningen och Hitis FBK har normal beredskap

Hitis FBK äger själva sin båt och kan därför själva lättare avgöra när båten ska lyftas, säger kårchef Peter Fihlman.
– Vi har båten i sjön och håller den där tills det bli is.
Sjöbevakningsstationen på Hitis har fortfarande normal beredskap. Patrullbåten och en järnbåt som bryter is är i sjön och dessutom har man en mindre hydrokopter som kan användas vid menföre.
Den lämpar sig ändå inte för några tyngre räddningsuppdrag och järnbåten tar sig långsamt framåt i isen.
Det här är någonting som bekymrar FBK-kårchefen Fihlman.
– Det finns magert med material i hela den östra skärgården och det är svårt att rycka ut vid menföre.
Därför borde det finnas ett par ordentliga menföresfarkoster på Kimitoön som till exempel i Nyland där de flesta brandkårerna har en svävare eller motsvarande.
Några planer på att införskaffa sådana har räddningsverket inte, säger Knut Lehtinen.
Vid sjöbevakningsstationen i Nagu har man full beredskap och alla farkoster är redo att rycka ut vid behov.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter