Förflytta dig till innehållet

Isen påverkar i stort och smått

Lever i isen. Knoppslingans vinterskott klarar också infrysning. Det här skottet utvecklade sig till en halv meter lång planta då det kom in i rumsvärme. Foto: Tore Lindholm


Om vi får en vinter med is eller inte – det kan påverka mer än bara transporter, som man kanske först tänker på.
Så kan is, som skrapar klipporna rena, göra att det erbjuds nya ytor för alger att kolonialisera. Särskilt blåstången tackar.
Det skriver Tore Lindholm i nya numret av ”Skärgård” (1/2018).
Också tidskriftens chefredaktör Nina Söderlund skriver om isens betydelse i skärgården. Hämtning av dagisbarn med sparkkälke, transport av ved, vinterfiske, skridskoåkning, bilfärder…Annorlunda början och slut på arbetsdagen för henne själv:
– Höjden av lycka att med sparkstötting susa fram med den röda soluppgången på ena sidan och halvmånen på den andra, skriver Söderlund, bosatt på en ö i Nagu.
Också Clara Lindqvist, på Simsalö i Sibbo skärgård, vittnar om att isvintrar är verkligt efterlängtade. I det instämmer vinterfiskarna Tommy Nystrand från Molpe och Erik Söderholm från Bergö, intervjuade av Jessica Sundman. Också säljakten skulle må bra av bättre isar, säger de.
Tiia Kalske beskriver praktejdrar och andra exotiska fåglar som kan ses i norska Finnmarken, i Varanger där det visserligen är isfritt men är ett subarktiskt klimat.
Joanna Norkko berättar om det rika livet under isen i Antarktis, där hon och maken Alf Norkko i fjol deltog i en forskningsexpedition. Tunnare is har medfört mera ljus och mera djurliv på bottnen – ekosystemet hade reagerat snabbt på förändringen, trots att man tror att allt sker i ultrarapid i de arktiska miljöerna.
Ordföranden för Houtskärs kulturgille, Lennart Brunnsberg, intervjuas av Kristin Mattsson om en karta över isvägar förr. Tuva-Stina Lindén återger en del av dagboken som Fritjof Andersson på Rågskär i Korpo förde under några kalla krigsmånader 1940. Den 8 januari skrev han ” Friskt, snötjocka. Hörde 3 explosioner men vet ej var de var.” Ryska bombflyg var det mest syn- och hörbara livstecknet från yttervärlden. De flesta utskärsholmar var evakuerade.
Anders Moliis-Mellberg skriver om Jungfrusund, Heidi Herlevi om introducerade arter, Erik Saanila om undervattensfotografering, Micaela Jansson om Kreativa Korpo och Ulla Mattsson -Wiklén om nya idéer i Houtskär.
Nina Söderlund har träffat Mikael Renström, Markus Altner, Tony Lönnbäck och Kaj Rosing som under tre höstar städat stränder på obebodda öar. Altner upptäckte vid kajakpaddling för sju-åtta år sedan hur mycket skräp som flöt i land. Någon borde städa, tänkte han, men kom till att han gör det själv, nu med några kompisars hjälp.
– Absolut ett alternativ till sportfiske, säger de.
”Skärgård” ges ut av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.

Vinterkompisar. Färjföraren Mika Partanen räddade en gräsand från att frysa fast i isen och har sedan dess haft fågeln vankande efter sig hela tiden. Ibland åker den med på färjan. Har den missat avgången så kommer den flygande efter, skriver Nina Söderlund i sitt inlägg om hur isen kan påverka. Foto: Alarik Repo


Svartmunnad smörbult. En intressant introduceras art som smakar också för abborren. Foto: Riikka Puntila

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter