Förflytta dig till innehållet

Irritation och oro inför skolstarten i Åbos svenskspråkiga skolor — "Vi gör så gott vi kan"

ÅU-foto
Byggnad fotograferad utifrån.

ÅU-foto

Utbildningsstyrelsen rekommenderar att skolor i mån av möjlighet ska undvika att olika grupper i skolorna blandas. Det här är en rekommendation man inte klarar av att följa vid S:t Olofsskolan i Åbo. ÅU-foto


I de svenskspråkiga skolorna i Åbo förbereder man sig nu inför den stundande skolstarten då alla elever ska återvända till klassrummen på ett tryggt sätt.
Under tisdagen kom Utbildningsstyrelsen ut med nya rekommendationer för daghem, skolor och andra läroanstalter och målet är att i mån av möjlighet minimera kontakten mellan elever från olika grupper.
Just den här rekommendationen är krånglig att följa speciellt för högstadierna där man ägnar sig åt ämnesundervisning i grupper som inte alltid följer de egna klasserna. I S:t Olofsskolan i Åbo där lokalerna knappt räcker till i normala fall är situationen ännu knivigare och enligt Liliane Kjellman, svensk skoldirektör i Åbo, är det omöjligt för skolan att följa den rekommendationen.
S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson bekräftar det Kjellman säger men kan också berätta att inga elever eller föräldrar hittills uttryckt någon oro gällande läget.
— Det kommer inte gå om alla elever ska vara i skolan och ingen grupp kan vara på distans, men vi försöker så bra som vi kan.

Irritation över skolornas strikta regler

För lågstadierna Cygnaeus skola och Sirkkala skola ser läget en smula bättre ut. Här har man bättre förutsättningar för att hålla de olika grupperna åtskilda och precis som under förra läsårets två sista veckor kommer man även nu att se till så eleverna äter och vistas utomhus under olika tider.
Men trots att situationen inte är fullt lika omöjlig som vid S:t Olofsskolan så berättar Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola, att lokalerna inte räcker till hos dem heller.
— När jag började som rektor för 10 år sedan hade vi 350 elever. Nu har vi 480 och jag tyckte det var trångt redan då.
— Det är trångt men vi gör så gott vi kan genom att ta hand om handhygienen och se till så barnen inte kommer sjuka till skolan.
Bristen på lämpliga lokaler är emellertid ett problem som berör endast barnen på Cygnaeus skola medan de 65 elever som får sin undervisning på Braheskolan utan större svårigheter kan delas in i mindre grupper som inte blandas med varandra.
Inför skolstarten har man vid Cygnaeus skola jobbat hårt för att trygga allas säkerhet bland annat genom att göra om rastschemana, möblera om i de allmänna utrymmena och göra upp nya planer för gymnastiklektionerna. Wulff är orolig för hur epidemin kommer utvecklas men även irriterad över de ojämlika rekommendationerna från myndigheternas håll.
— Det är skrattretande att vi ska hålla säkerhetsavstånd och inte blanda grupper medan tusentals berusade personer får trängas på en festival. Men som tjänsteman gör man som man blir tillsagd.

Omöjligt att inte blanda grupper i Kattan

När det kommer till gymnasierna ser situationen annorlunda ut. Där är rekommendationen, enligt Kjellman, inte att hålla grupperna isär utan fokus ligger i stället vid att upprätthålla tillräckliga säkerhetsavstånd.
Då ÅU ringer upp Katedralskolan i Åbos rektor Marianne Pärnänen har hon ännu inte hunnit sätta sig in i de allra färskaste rekommendationerna men hon kan bekräfta att det i ett gymnasium är omöjligt att hålla grupper skilda från varandra.
Vid skolan satsar man i stället på att försöka få eleverna att hålla distans till varandra och att upprätthålla en god hygien där de regelbundet tvättar händerna och ser till att hosta och nysa på rätt sätt. För att hjälpa eleverna hålla distans har man vid gymnasiet bland annat förlängt lunchpausen för att undvika trängsel i matsalen.
Kjellman konstaterar att gymnasierna har en lägre tröskel till att vid behov ordna distansundervisning eftersom lagstiftningen på den här punkten är flexiblare för dem än för grundskolorna. Av den här orsaken kan undervisningen ordnas på distans till exempel för lektioner där deltagarantalet skulle vara väldigt stort även om rekommendationen fortsättningsvis är att elever i alla former av skolor ska erbjudas närundervisning.

Sjuka barn måste stanna hemma

Trots att viruset fortsättningsvis diskuteras livligt har ingen av de rektorer som ÅU pratade med under onsdagen hade blivit kontaktade av vare sig oroliga elever eller vårdnadshavare.
Men vid staden och skolorna finns en viss oro och något som både Kjellman och rektorerna vill lyfta fram är familjernas eget ansvar för att inte skicka sjuka barn till skolan och för att följa de rådande rekommendationerna även på fritiden.
— Jag vill uppmana föräldrar till att tänka om. Tiden då man kunde skicka barnen lite småsjuka till skolan, bara ge dem ett piller och säga att de ska åka iväg, är förbi. Nu kan vi inte bara tänka på oss själva utan vi måste också tänka på de stora massorna, säger Wulff från Cygnaeus skola.
 
LÄS OCKSÅ: Skolstarten i Åbo — det här behöver du veta om karantän, ansiktsmasker, sjukintyg och coronatest
LÄS OCKSÅ: Lärarfacket OAJ:s ordförande besviken på Utbildningsstyrelsens riktlinjer om hösten – ”Nämnde knappt själva undervisningen”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter