Invandrare drabbas hårt av coronaepidemin
Oro, ensamhet, sömnsvårigheter och hopplöshet inför framtiden. Dessa känslor är under coronaepidemin vanligare bland personer som flyttat till Finland än bland hela befolkningen i genomsnitt.
Det visar en ny kartläggning av Institutet för hälsa och välfärd, THL.
De inflyttade upplevde sin hälsa och sin livskvalitet som sämre i jämförelse med genomsnittet. De upplevde också mer psykisk belastning.
Var fjärde av de invandrare som svarade sade att coronaepidemin haft en avsevärd inverkan på den personliga ekonomin. I befolkningen i genomsnitt är den ekonomiska påverkan mycket mindre.
Diskriminering vanligt
”Det här är en oroväckande upptäckt med tanke på att många invandrare redan innan coronan hade en sämre ekonomi i jämförelse med hela befolkningen i genomsnitt”, säger Natalia Skogberg, forskningschef vid Institutet för hälsa och välfärd, i pressmeddelandet.
”Svåra upplevelser drabbar ofta dem som har det svårt redan som det är”, säger hon.
Totalt 15 procent av de inflyttade svarade att de upplevt diskriminering under coronaepidemin, många av dem varje vecka.
En liten del av de invandrare som svarade angav ändå att de börjat må bättre under epidemin. De höll mer kontakt med andra människor och kände sig hoppfulla inför framtiden.
”Det kan tala om en förmåga att klara sig i kriser. Människor som tidigare upplevt svåra situationer kan ibland ha en starkare känsla av att vi klarar även detta”, säger Skogberg i pressmeddelandet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.