Förflytta dig till innehållet

Invånarna i Luolavuorivägens servicehem tar till videosamtal för att hålla kontakt med anhöriga

Alexandra Granberg
några personer tittar ut från sina balkonger
På tisdagen samlades invånarna i huset på sina balkonger och med varma kläder för att få en glimt av lucia.

Under året har socialt umgänge stramats åt ordentligt, besök av vänner och familj blivit en raritet och ensamhet ett ännu större faktum än förr. Speciellt äldre lider av restriktionerna.

Det har bland annat Minna Sahlgren, enhetsansvarig på Folkhälsanhuset på Luolavuorivägen, märkt bland husets hyresgäster.

– Våren var väldigt utmanande för invånarna.

Sedan coronaviruset avgränsat många från sina nära och kära har huset anslutit sig till ett projekt för att underlätta invånarnas kontakt till omvärlden. Genom projektet ConnectIT, som omfattar 12 servicehem runtom i Åboland, har huset skaffat en surfplatta.

ÅU och några spel har laddats ned på plattan

För att använda den ska invånarna boka en tid. Sedan är det bara att tassa ner till Sahlgrens kansli, få plattan i hand och i lugn och ro videosamtala med en vän eller familjemedlem.

Så fort huset har koordinerat med de närstående och registrerat mejladresser, behövs bara ett knapptryck. Om invånarna så vill kan de också boka plattan för en hel dag och ta den med hem till lägenheten.

– Det är en sak att prata i telefon, och en annan att ha med det visuella, säger Sahlgren, och hänvisar som exempel till en invånare vars hela familj bor i Sverige och därför inte kan hälsa på nu.

För att bli van vid plattan har också dagstidningarna, bland dem ÅU, och några spel installerats på den för hemmets invånares användning.

Projektet leds av Finlands svenska ungdomsförbund, och finansieras av Eschnerska frilasarettet.  

Motionsgrupp på paus

Såväl den psykiska som den fysiska hälsan ryms in i visionen om ett allmänt hälsofrämjande på Luolavuorivägen.

Arthur Berman är fysioterapeut och idrottsmassör, med en massagemottagning i huset. Innan coronan satte paus fram till den 10 januari, har han drivit projektet Träna, även finansierat av Eschnerska frilasarettet. Där har han två gånger i veckan träffat två grupper.

– Vi förebygger fall och förbättrar balansen, bland annat genom att stärka benmuskulaturen enligt träningsmodellen som heter Otago.

Intresset har varit stort, och när läget tillåter funderar Folkhälsan på att utvidga verksamheten till flera grupper. Under tiden har husets gåstavar varit i flitigt bruk.

en kvinna med munskydd och ytterjacka mot en gul väggAlexandra Granberg
Minna Sahlgren hoppas restriktionerna lättar snart, så invånarna problemfritt kan träffa bekanta också fysiskt. Foto: Alexandra Granberg

Minst lika viktigt som den fysiska träningen har den sociala biten varit.

En gruppverksamhet som inte är på paus är Solrosen, rehabilitering för personer med minnesstörningar. Varje vardag i fem timmar träffas deltagarna för att läsa tidningar och diskutera innehållet, lägga pussel och motionera lätt. Under andra omständigheter lagar de mat. 

I rehabiliteringen ingår taxi från och till huset, frukost, lunch och eftermiddagskaffe. Måndagar och fredagar går på finska, tisdag till torsdag på svenska.

För att delta behövs en remiss från en minnesskötare vid staden. Just nu, i och med corona, tar verksamheten inte emot nya deltagare, men Sahlgren uppmuntrar intresserade att redan starta processen.

– Mig veterligen är det inte långa köer till minnesskötaren, och så fort vi tar emot en remiss har vi möjlighet att sätta igång.

Sahlgren hoppas kunna ta in nya deltagare i början av nästa år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter