Invånare i Dalsbruk förbryllade över fällda hasselbuskar i Hasselbacken – ”Ska vi behöva byta namn på det här området nu?”

I Hasselbacken i Dalsbruk, alldeles intill havet, fortsätter planeringen av ett nytt bostadsområde. Saken är långt ifrån klar – planförslaget är fortfarande under beredning hos Kimitoöns kommun.
Det tänkta bostadsområdet ägs av Vandabaserade NeoEco Kiinteistöt, som initierat processen om detaljplaneändringen. I planeringsområdet på 3,2 hektar ingår även kommunens mark.
Nu förbryllas de invånare som bor intill planområdet över att en del av områdets karakteristiska hasselbuskar fällts. Enligt dem handlar det om uppskattningsvis hälften av buskarna. Det här har skett i mars.
Den utredning som kvarstår innan förslaget till detaljplaneändring kan godkännas är en fågelutredning. Eftersom den gamla utredningen är en sammanställning av äldre material och inte innefattar häckningsperioden remitterade tekniska nämnden ärendet i februari och begärde en ny fågelutredning.

Invånare tror inte förklaringen från Kimitoöns kommun
Ett gäng invånare från Hasselbacken visar spåren där röjsågen gått fram. Riku Santala, en av dem som driver frågan för invånarnas del, säger att han från kommunen fått svaret att det här var ett misstag. Men det här svaret köper inte invånarna.
– Här planeras en ny stor korsning till det privata bostadsområdet, men på kommunens mark. Det ser ut att vara röjt precis för den. Det här ser inte ut som ett misstag, säger Santala.

Området där hasseln röjts finns alltså på kommunens mark. Någon enstaka hassel, men orörd, finns också på andra sidan av tomtgränsen.
Gränsen går vid en gammal väg som leder ner till kommunens strandområde.

Tekniska chefen: Kommunikationsmiss
Även ÅU får av Kimitoöns kommuns tekniska chef Oscar Lindblad svaret att ett misstag har skett.
– Vårt mål är att snygga upp grönområden. Instruktionen var att inte röra hassel, men här har skett en kommunikationsmiss. Det är synd att det här hände, säger Lindblad.
Santala frågar sig hur ett sådant här agerande från kommunens sida ens är möjligt i samma andetag som kommunens miljöprogram lyfter fram naturens mångfald.
– Det här området heter Hasselbacken, och då förstår man ju att hasseln ska skyddas. Ska vi behöva byta namn på det här området nu? säger Pertti Kaarte, Santalas granne.

Han kan inte förstå varför detaljplaneändringen drivs igenom med våld på ett område som redan har en detaljplan.
– Vi har ju alla flyttat hit för naturens skull, säger han.
Hasselskog är i vissa fall en skyddad naturtyp
Hasseln i sig är inte en skyddad art, men enligt Miljöförvaltningens webbtjänst finns i den förnyade naturvårdslagen tretton skyddade naturtyper, en av dem är hasselskog.
Kriterierna för hasselskog är att buskarna ska vara minst två meter höga eller breda samt att det ska finnas minst tjugo i grupper per hektar. Hasselskog får inte förstöras, men förbudet träder inte i kraft förrän NTM-centralen har avgränsat området och informerat markägaren om det.
Riku Santala har räknat till 26 stammar på det cirka en halv hektar stora området, vilket skulle uppnå kriterierna för hasselskog.
– Kommunen kunde alltså om den vill beakta det här i planen, alltså bevara den här värdefulla naturtypen och ansöka om skydd för området. I den naturinventering som gjordes i samband med planläggningen rekommenderades att området bevaras, säger Santala.
Enligt överinspektör Jens Skog på NTM-centralen har inget beslut om skyddande av hassel fattats gällande Hasselbacken. Han säger vidare att strävan i naturlagen är att skyddade naturtyper beaktas och skyddas i samband med planläggning. I sådana fall finns inte behov av ett separat beslut från NTM-centralen.

Tiotals invånare motsätter sig nytt bostadsområde
Tillsammans med tiotals andra invånare här har Santala och Kaarte motsatt sig detaljplaneändringen från början. De vill inte se ett nytt bostadsområde byggas upp mellan havet och deras hus.
De ser framför sig hur områdets naturvärden blir förstörda, trafiken på Sabbelsvägen/Dragsedesvägen ökar, träd fälls, berg sprängs och att området förlorar i attraktivitet i och med det täta byggandet.
Nuvarande tre tomter skulle styckas i flera mindre byggplatser för småhus. Strandtomterna var till en början nio, men har minskats till sju.
Hasselbackens namn kommer nog att bli kvar. Som tekniska chefen Oscar Lindblad säger, det har skett ett mänskligt misstag, man kan fråga sig, har inte Santala, Kaarte någonsin gjort ett enda misstag. under mina 69 år har jag gjort många misstag, försökt rätta till det. Jag är uppfödd i Dalsbruk, jag känner mycket bra till området. De som bor på på övre sidan av Sabelsvägen/Dragsedevägen skulle aldrig ha fått att bygga där, skrytbyggen med stora glas, stora fönster på verandorna. När man kommer med båt söder ut ifrån på Falköfjärden, lyser era så kallade skrytbyggen flera kilometer ut mot Storsundet. Inte är jag så naiv, några hasselplantor skulle hindra fåglar att vistas där, kakka prat, men som sagt, vill man bromsa utvecklingen i Dalsbruk, hela Kimitoöns kommun. Trivs man inte i Kimitoöns kommun så är det bara att flytta till en annan kommun, men jag vågar säga, stanna kvar, allt blir nog bra. Till slut, vi bor i ett demokratiskt samhälle, alla har rätt att säga sina åsikter.
Johan Sundqvist
Dragsfjärd
hmmm kunde NIM by vara ett passande namn