Förflytta dig till innehållet

Recension: Intressant födelsedagskonsert med bra musik

Jubilar. Åbo filharmonikers huskompositör och emeritus professor Mikko Heiniö firades på sin 70-års födelsedag med en symfonikonsert.


Mikko Heiniö 70
Symfonikonsert fre 18.5 i Konserthuset
Åbo filharmoniska orkester
Dir: Anja Bihlmaier
Sol: Martina Filjak, piano
Heiniö, Ravel
Åbo filharmonikers huskompositör och emeritus professor Mikko Heiniö firades på sin 70-årsfödelsedag med en symfonikonsert som samtidigt var fredagsseriens sista konsert för säsongen. Publiken var tämligen talrik men långtifrån fulltalig. Två Heiniöverk hördes, av vilka det senare, 3:e symfonin, var ett uruppförande.
Inledande orkesterstycket ”Maestoso” (opus 88) bygger på ett åttastämmigt tema som kung Erik XIV lär ha tecknat ner i sin fängelsecell. Heiniö har skrivit ett antal variationer över temat som hörs först senare i det 10 minuter långa stycket. Tonspråket känns mycket tonsättartypiskt, och vissa bitonala kollisioner klingade festligt. Tyska dirigenten Anja Bihlmaier ledde med auktoritet och klarhet musiken som bitvis låter ganska fanfaraktig eller djupt murrig i bleckblåsarleden. ”Maestoso” placerades som uvertyr till operan som Heiniö skrev för några år sedan.
Kvällens solist var kroatiskfödda Martina Filjak som trivdes som fisken i vattnet i Maurice Ravels pärlande vackra G-durkonsert, där lyssnaren i första satsen får höra jazzaktiga vändningar. Filjak var tekniskt säkerheten själv, och i konsertens flinka yttersatser brassade hon på ordentligt, både när det gällde farten och volymen. Långsamma satsen inleds med solopiano, och solistens spel var dröjande på ett superbt sätt även när orkestern trädde till småningom. Martina Filjaks spel var över huvud taget elektrifierande, och när hon ibland hade långa pauser var hon hela tiden ändå med rytmiskt där hon satt på sin stol. Skickligt och idiomatiskt spel, som publiken storgillade. Ett stiligt extranummer för vänsterhand uppskattades också.
Mikko Heiniös första symfoni var ett orkesterstycke kallat ”Possible Worlds” (1987), och jämnt 10 år senare kom tvåan, ”Yön ja rakkauden lauluja” där ett barytonsolo följer genom hela verket. Kunde alltså även benämnas sångsvit… Den nu uruppförda 3:e symfonin kallar tonsättaren av förståeliga skäl gärna sinfonia concertante, eftersom slagverket genom de fem satserna ljuder i ett slags huvudroll utan direkt solofunktion.
De två första satserna Zuge och Intermezzo spelas utan paus, likaså satserna 4 och 5, Cadenza och Run. Mellansatsen heter Rideau; flerspråkigt alltså. I början för orkestern en larmande ljudstark aktivitet, och djupa instrument som tuban har flera mörkt sonora inlägg. Hela tiden är slagverkets olika instrument i aktion, just i början rentav utanför estradens domäner. Gränsen mellan sats 1 och 2 tyckte jag mig höra i form av en viss avmattning av musiken, medan det var svårare att känna gränsen mellan sats 4 och 5. Rideau-satsen känns först lugnare men morskar snart nog upp sig igen.
Jag uppfattade musiken som meningsfull och mycket intressant. Jag noterade att fast hela orkestern behövdes, så fanns det längre stunder när stråkarna pausade helt och hållet. En inspirationskälla till de delvis fartaktiga satsnamnen var en maratonkollega till tonsättaren som önskade sig en springsymfoni. Detta var resultatet, och musiken var högeligen hörvärd, vilket Heiniös musik ju brukar vara.
Tonsättaren tackades förstås efter det hörda, och efter ett tag stämde orkestern upp födelsedagstemat ”Paljon onnea vaan” vilket större delen av publiken gärna sjöng med i.
Nu väntar vi oss förstås att nästa Heiniöskiva ska innehålla just denna slagverksdominerade symfoni, så klart kombinerad med något annat oinspelat; 3:e symfonin har en durata på bara en halvtimme. Bäst att smida medan järnet är varmt. Jag sällar mig till gratulanterna och hoppas på flera år med hörvärd musik under det kommande decenniet!
Ingmar af Hällström

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter