Förflytta dig till innehållet

Internationellt nödläge på grund av coronaviruset — hur rädd ska en frisk finländare vara?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Världshälsoorganisationen WHO utlyste internationellt hälsonödläge på grund av coronaviruset i torsdags. Syftet är att främja alla länders samarbete i kampen mot viruset.
Något misstroende mot Kina där viruset bröt ut finns inte, enligt generaldirektören. Detta trots att den internationella människorättsorganisationen Human rights watch avslöjat att Kina undanhållit information om virusets spridning. Bland annat ska myndigheterna undanhållit att viruset kan spridas människor emellan.
Enligt HRW har kinesiska myndigheter censurerat personer som skrivit om viruset i sociala medier. En av de censurerade ska vara en läkare som vårdat drabbade människor, och sedan själv insjuknat. Läkarens läge är nu kritiskt.
HRW påpekar att det är viktigt att främja öppen kommunikation vid dylika fall. Ett lands myndigheter undergräver sitt eget förtroende om de undanhåller information.
Finlands sjukvård är i god form. Och här verkar myndigheterna sköta sig och informera öppet om viruset. Åbo universitetscentralsjukhus har förberett sig och övade på att använda skyddsdräkter, berättar de för ÅU.
Och det finns i nuläget ännu ingen större orsak att oroa sig. Den vanliga säsongsinfluensan skördar flera liv i Finland, och är mera utbredd.
Endast en person i Finland, en kinesisk kvinna som vårdas på sjukhus, har konstaterats smittad av coronaviruset. Men över 20 kan ha exponerats för viruset i Lappland. Hälften av dem har man inte kunnat nå ännu, och det är oklart var de befinner sig. Tio personer befinner sig i karantän.
Skulle antalet som smittats och misstänks ha exponerats vara noll om Kina informerat om viruset i god tid? Vilka ekonomiskt problematiska följder, som exempelvis inställda flyg från Kina, hade kunnat undvikas?
Institutet för hälsa och välfärd THL har manat till lugn. Det ska vara mest äldre och/eller redan sårbara som har insjuknat hittills.
Det är ganska lätt för relativt friska och yngre finländare att hålla sig lugna. Ändå gnager tanken i mångas huvud: tänk om…?
Åtminstone får vi finländare gott om information om läget.
Men jag, som är lätt hypokondrisk, är glad över att jag inte är på väg till Lappland, eller ens på en annan tåg- eller flygresa inom den närmaste framtiden.
Kolumnen uppdaterades klockan 17.33.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter