Interna meningsskiljaktigheter i Pargas Ukrainahjälpgrupp – åsikterna bland välmenande går också i sär ibland

Det ser inte bra ut då välmenande frivilliga som vill hjälpa ukrainska kvinnor och barn på flykt börjar gräla sinsemellan i en halvoffentlig facebookgrupp, där det från första början var meningen att samla och koordinera hjälpinsatser lokalt. Så har det nu gått i Pargas.
Stadens flyktingkoordinator Gudrun Degerth har noterat splittringen i frivilliggruppen, där hon gjort sitt bästa för att försöka mana till lugn och samarbete.
– Det absolut viktigaste just nu är att alla skulle samarbeta och se till att de som verkligen kommer till Pargas behandlas så rättvist och jämlikt som möjligt, säger Degerth.
Etablerat kan upplevas trögt
Att kanalisera hjälpen via etablerade organisationer kan upplevas som tungrott och långsamt, men samtidigt finns det en trygghet i det. De vet vad som funkar och hur spelreglerna fungerar. De har insamlingstillstånden.
– Efter diskussioner med församlingen har vi nu till exempel kommit fram till att de köpkort till mataffärerna som folk vill donera styrs via församlingarna i alla kommundelar. Församlingarna sköter också annars om mathjälpen, så det ter sig naturligt. Den vägen vet alla vilka vägar man får köpkorten och får säkerhet i att de når fram till rätt personer, säger Degerth.
Privat inkvartering medför ansvar
Hon framhåller också att de som valt att ta emot flyktingar till sina hem och inkvartera dem samtidigt har ett ansvar. För att saker och ting ska löpa enligt regelverket är det oundvikligt att det tar tid.
Trots att Finlands beslut om tillfälligt stöd, en process som i praktiken ger ungefär samma rättigheter som för en asylsökande men med en betydligt snabbare byråkrati, fattades i måndags har man ännu inga klara direktiv för hur den processen ska fungera i praktiken.
Än så länge är alternativen för ukrainare som kommit till Finland tre:
- vistas visumfritt i landet i 90 dagar och ansvara för sitt eget uppehälle.
- ansöka om asyl hos polisen (i Åbotrakten gäller polissationen i Reso) och registrera sig vid en flyktingförläggning.
- ansöka om uppehållstillstånd, till exempel med motivering av familjeband eller arbete i Finland.
källa: migri.fi
Som asylsökande har man rätt till mottagningspenning medan asylansökan behandlas. Då man registrerat sig vid flyktingförläggningen, ordnas hälsovårdstjänster, betalningen av mottagningspenning eller brukspenning, social- och hälsovårdstjänster, tolkning samt arbets- och studieverksamhet och en eventuell frivillig återresa den vägen.
Asylsökande får förvärvsarbeta först efter tre månader som asylsökande, förutsatt att man har pass. Utan pass är tidsgränsen sex månader.
Det att man är registrerad vi en flyktingförläggning betyder inte att man måste bo där, utan man kan inkvarteras privat.
Det är förstås fullt möjligt att söka asyl när som helst under de 90 dagarna man får vistas i landet visumfritt, alternativt invänta besked om hur man ansöker om tillfälligt skydd.
På förläggningen i Pansio bor ett tjugotal ukrainare
Finlands Röda Kors flyktingförläggning i Pansio, Åbo, har sedan kriget i Ukraina bröt ut hjälpt cirka 80 ukrainare i Finland. En del är personer som jobbar och bor i Finland sedan tidigare och en del är personer som flytt från Ukraina till Finland.
Enligt Heimo Nurmi som är biträdande chef för förläggningen i Pansio har de allra flesta någonstans att bo i Finland och behöver inte bo i Pansio. Vid flyktingförläggningen i Pansio fanns det i måndags ett tjugotal ukrainare, men en större aktivitet har börjat märkas av. Allt fler registrerar sig vid förläggningen.
Röda Korset öppnade infosida på webben
Verksamhetsledare Annalena Sjöblom vid Åbolands Röda Kors-distrikt konstaterar att Röda Korset har beredskap för omkring 10 000 flyktingar vid sina mottagningscentraler och man samarbetar kontinuerligt med kommuner och myndigheter kring hjälpinsatser.
– Vi har precis öppnat upp en nationell infopunkt i samarbete med Migrationsverket. Där får man svar på frågor och vi samlar information om den hjälp som erbjuds, säger Sjöblom.
Infopunkten finns på webben på adressen punainenristi.fi/ukrainainfo (än så länge endast på finska) och är avsedd för privatpersoner, sammanslutningar, organisationer och företag.
– Röda Korsets katastroffond har redan samlat in 10 miljoner euro i hela landet och den hjälpen kanaliseras till Ukraina och grannländerna, där situationen är mest akut. Det kan kännas ganska obetydligt att droppa in en slant i en insamlingsbössa, men man får väldigt mycket för den slanten, påminner hon.
Att ÅU, vår lokala tidning, skriver om att engagerade människor som vill hjälpa sätter ens lite tid på att bli kränkta o riva spelbyxorna. Är INTE ALLS fult utan helt på sin plats, det sätter ett nytt perspektiv på hur människor reagerar, och sannolikt får artikeln, andra att fokusera på vad som verkligen är viktigt.
Hej,
ÅU har i flera repriser skrivit om det positiva i alla kampanjer och insamlingar för de ukrainska flyktingarna. Att inte lyfta fram också problem som kan uppstå skulle vara rentav oetiskt från vår sida, mediernas uppgift är också att kritiskt granska fenomen och händelser. Att belysa skeenden ur flera perspektiv än bara ett och att objektivt rapportera om saker som händer, så att läsaren ska kunna bilda sig en egen uppfattning av hur det i verkligheten ligger till.
Att de interna meningsskiljaktigheterna är ett problem i hjälpgruppen råder det nog ingen som helst tvekan om, personer har beskyllts för saker med namn i gruppen och många medlemmar i gruppen har ställt frågor och förundrat sig över problemen. ÅU har på inget vis kritiserat någon instans som vill hjälpa, utan enbart lyft fram ett problem som de facto är verkligt, vare sig man gillar det eller inte. Att kalla det för ”sensationssökande” känns inte befogat.
Om att snoka i fb-grupper kan jag ännu tillägga att det nog är precis så här det dessvärre fungerar i dag. Journalister hittar uppslag där folk i dag diskuterar saker. För 30, 40 eller 50 år sedan var det torg-, krog- och kaffebordsdiskussioner som ofta kunde ligga bakom olika uppslag och idéer, på 2020-talet ser det ut så här. Om det sedan är bra eller en dålig sak tar jag inte ställning till.
Mycket,mycket fult att lyfta upp svårigheterna istället för att fokusera på det positiva! Som du skrev är gruppen dessutom ”halvofficiell”och det är väl självklart att meningsskiljaktigheter förekommer i en helt ny situation! Jag tycker det är oetiskt av ÅU att snoka i alla de större fb-grupperna i jakten på sensationsnyheter!
Bodil Sjögren
Fritt fram att hjälpa ingen har med den saken att göra behövs int lednings grupper hit och dit