Förflytta dig till innehållet

Intensivt berättat men brutalt – amerikaner bakom Mexikos gräns

Benicio Del Toro and Isabela Moner


Sicario: Day of the Soldado
Italien/USA 2018.
4 av 5 stjärnor
Regi: Stefano Sollima.
Manus: Taylor Sheridan.
I rollerna: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner, Jeffrey Donovan, Manuel Garcia-Rulfo, Catherine Keener.
2:03 F16.
Filmen ”Sicario” från 2015 (regi Denis Villeneuves), om knarktrafiken över gränser mellan Mexiko och USA, hade en kvinnlig agent, spelad av Emily Blunt, vars samvete ifrågasatte moralen.
Uppföljaren, regisserad av italienaren Stefano Sollima, har en tonårig flicka i en viktig roll. Hon tvingas se en verklighet som hon aldrig kunnat föreställa sig. Båda filmerna är skrivna av en mycket kunnig Taylor Sheridan, båda filmerna har de starka skådespelarna Benicio Del Toro och Josh Brolin i ledande roller. Den aktuella filmen heter ”Sicario: Day of the Soldado ”.
(Sicarios är latinamerikanska yrkesmördare, ofta unga pojkar utbildade av narkotikakarteller).
Filmens premiss är obehagligt aktuell. Det handlar om smuggling av människor. Med fraktfartyg från Afrika till Mexiko, vidare över gränsen till USA. Bland flyktingarna finns terrorister, självmordsbombare med IS-sympatier.
Därmed beslutar amerikanska statsmakten att försvarsmakten skall bilda en extremt hemlig grupp för en operation som med de smutsigaste, mest omänskligt tänkbara medel ska få slut på eländet. Snabbaste sättet är att få till stånd ett krig; ett krig mellan de mexikanska kartellerna.
En ovanligt cynisk och grym agent, spelad av Josh Brolin leder operationen, han anställer en före detta åklagare som av personliga skäl blivit en mördarmaskin (Benicio Del Toro). Tillsammans låter de kidnappa en kartellkejsares prinsessa/dotter. Och ser till att konkurrenterna får skulden.
Men något går snett. Vad som följer är fängslande och därmed spännande, men brutalt. Den kidnappade dottern spelas av Isabela Mores.
Hennes skådespelartalang och utstrålning får de ledande männen nästan att blekna, och oss att känna empati. Flickan tvingas se sin far och hans verksamhet ur ett alldeles nytt, skrämmande och hemskt, perspektiv.
Samtiden pockar på. Politiken är sällan i förgrunden i den här berättelsen, men visst är filmen dagsaktuell, alltmer dag för dag? Våld bemöts med våld i en ofattbart korrumperad värld. Kulsprutor smattrar och helikoptrar väsnas, avrättningarna är sociopatiskt känslolöst verkställda.
Manuset är professionellt, genomtänkt. Filmen är sällan skådat intensivt berättad, spelad, fotad (Dariusz Wolski) och har en påverkande musik komponerad av isländska Hildur Guðnadóttir.
Kriget mot terrorismen, som Bush startade efter elfte september, får nytt utseende. Vi är tvungna att tro (när vi ser) att amerikanska armén är, inte bara effektiv, utan också – grym.
Känsliga ämnen avhandlas kyligt och trovärdigt. Effektivt i en thriller som är underhållning som tvingar en att reagera.
Vi blir engagerade när karaktärerna växer, och när karaktärerna har dimensioner. Del Toro spelar den kalla, hämndlystna mördarmaskinen. Men i flera scener avslöjar hans blick att han har känslor, och samvete, och empati. Brolins karaktär: länge är han effektivt grym, men inte ens hans ögon förblir torra hela vägen.
Övriga premiärer

Marvel Studios ANT-MAN AND THE WASP..L to R: Ant-Man/Scott Lang (Paul Rudd) and The Wasp/Hope van Dyne (Evangeline Lilly)..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2018


Ant-Man and the Wasp
USA 2018.
Regi: Peyton Reed.
I rollerna: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Pena, Michelle Pfeiffer, Michael Douglas m.fl.
1:59 F12.
”Ant-Man and the Wasp” är en rolig, avslappnad och vänlig mot de yngre (åldersgräns 12 år) samt en snäll superhjältefilm. Figurerna Ant-Man och Wasp har en förmåga att förstora sig själv, hur mycket som helst, och framför allt, förminska sig. Förminska sig till den grad att de kan ta sig in i en atom. Och vi får uppleva atomernas fascinerande världar i stället för den uttjatade världsrymden. Bovarna är människor med begripliga bevekelsegrunder.
Krister Lindberg
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter