Förflytta dig till innehållet

Intelligent och spännande om korruption i Egypten

Pressbild
Ett förhör. Fares Fares, en fantastisk skådespelare, är överste i underrättelsetjänsten i Kairo. Fiskaren, studenten Adam (Tawfeek Barhom) tvingas bli infiltratör.

Den svenska manusförfattaren och regissören Tarik Saleh gör film på arabiska. Han och hans förra film ”The Nile Hilton incident” blev i Egypten otillåten.

”Boy From Heaven” utspelas i Kairo men har spelats in i Turkiet. Filmen berättar om universitetet Al-Azhar, sunnimuslimernas maktcentrum i världen. Endast män får där studera och filmen berättar om korruption och maktkamp; politik och religion.

Boy from heaven

★★★★☆

  • Sverige/Frankrike/Finland/Danmark 2022
  • Regi: Tarik Saleh
  • Manus: Tarik Saleh
  • I rollerna: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury, Sherwan Haji
  • 1:59 F12

I början av filmen ser vi två män i en roddbåt. De vittjar nät. Eftersom filmen är svensk och också lite finsk tror vi en stund att de fiskar i vår skärgård.

Roddbåten ros i Egypten där regissörens far och farfar är hemma.

Flitiga fiskarsonen Adam (Tawfeek Barhom) har läshuvud. Han får ett stipendium till Al-Azhar, studerar flitigt och framgångsrikt. Universitetets rektor imamen Shejk Al-Ashar dör. Ny ledare ska utses och en maktkamp, religiös såväl som politisk, utspelas. Underrättelsetjänsten i Kairo är skumt inblandad och med en egen intern maktkamp.

Studerande Adam (märk namnet) blir, efter det studiekamraten blivit mördad, indragen i det obehagliga spelet. Han tvingas mer eller mindre bli infiltratör, övertalad och övertygad av säkerhetsagenten och översten Ibrahim, fantastiskt spelad av Fares Fares.

Ibrahim blir en paradoxal fadersfigur. Den blyga, flitiga, trofasta och begåvade pojken Adam från landet växer, som karaktär, trovärdigt spelad av begåvade Tawfeek Barhom, en insiktsfull kontrapunkt till Fares Fares!

”Boy from heaven” imponerar också visuellt medan de dramatiska händelseförloppen rör sig under ytan och gör filmen genuint spännande och något att tänka på. Tarik Saleh är en skicklig berättare med originell men fungerande stil.

Som film noir och politiskt drama påminner filmen i elegans och tempo aningen om Tomas Alfredsons ”Tinker Tailor Soldier Spy” baserad på le Carrés thriller.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter