Integration: Kurs i svenska kan vara utvägen om finskan känns omöjlig

Humanistiska yrkeshögskolan Humak ordnar i sommar en nybörjarkurs i svenska – Swedish for beginners. Kursen går online på engelska, vilket innebär att folk från hela världen kan delta och lära sig svenska på elementär nivå.
Kursen är särskilt populär bland personer som bott i Finland ett tag och kämpar med att lära sig finska tillräckligt bra för att klara sig. För dem är svenskan ett lättare alternativ.
– Svenskan är ett sätt för dem att integrera sig i Finland om det finska språket är för svårt att lära sig, säger Taru Kemiläinen, som byggt upp kursen och håller den.
Uppmuntrande undervisning
Kemiläinen berättar att undervisningen ska vara rolig för att inspirera studerandena att faktiskt slutföra kursen. Kursen är en self-pace kurs, vilket innebär att deltagarna kan komplettera den i egen takt. Kemiläinen berättar att det ändå kommer automatiserade påminnelser åt studerandena om de ligger efter.
– Undervisningen består av en inledande teoridel med exempel och sedan får studerandena göra uppgifter av olika slag. Det finns videor, visuella element som tabeller och olika slags övningar, säger Kemiläinen.
Övningarna kan likna sådana man använder för barns språkinlärning, men de anpassas till vuxna. Exempelvis kan de bestå av att matcha bilder till ord.
Studerandena uppmuntras att själva upptäcka språket och reglerna bakom det. De ska gärna även ta del av eget material.
En av deltagarna på kursen, Agnieszka Kramarenko, säger att hon lyssnar mycket på svensk musik för att lära sig uttalet. Hon har också köpt en novellbok på svenska för att öva läsning.
Begränsat med individuell feedback
Kontakten mellan lärare och studerande är begränsad i och med att det är 170 anmälda på kursen. Det hålls ändå en föreläsning om uttal och Kemiläinen kommenterar i viss mån studerandenas inlägg.
Då kursen ordnades i fjol var deltagarna färre och Kemiläinen säger att det då var möjligt att ge mer individuell feedback.
Det är däremot alltid möjligt för studerandena att kontakta läraren för mer stöd och kursen har ett livligt diskussionsforum där eleverna hjälper och tipsar varandra.
Kemiläinen säger att hon tidigare gånger kursen ordnats varit förvånad över hur bra deltagarna lärt sig trots att kursen är baserad på så självständigt arbete.
– Det tyder på att kursen är lyckad, säger Kemiläinen. Svenskan är ändå ett ganska enkelt språk så det går bra att lära sig självständigt.
Efter kursen ska deltagarna ligga på en A1 nivå i svenska och kunna språkliga grunder som hälsningar, lätta fraser och att presentera sig själva.
Utländska studerande ser nyttan med svenskan
Kim Lindblad, chef för internationella ärenden vid Humanistiska yrkeshögskolan Humak, fick idén till Swedish for beginners-kursen för några år sedan då Humak startade ett utbildningsprogram i äventyrspedagogik på engelska. De utländska studerandena uttryckte ett tydligt intresse för att kunna studera svenska, berättar han.
– Dessutom fick vi signaler från andra yrkeshögskolor om att deras utländska studerande önskade en möjlighet att studera svenska. Vi beslöt att utveckla den här kursen och överväger att också utveckla en fortsättningskurs.
Den första Swedish for beginners-kursen ordnade Humak hösten 2021. Intresset för sommarens kurs överträffade alla förväntningar, med 170 anmälningar.
– I de svenska områdena i Finland erbjuder de svenska yrkeshögskolorna förstås grundkurser i svenska men utbudet är fortfarande rätt begränsat, säger Lindblad. Generellt upplever jag kanske att utländska studerande har lättare att se nyttan med att även lära sig svenska. De kanske ser Finland som en del av Norden och inser att svenskkunskaper kan öppna en ny möjlighet för dem på arbetsmarknaden där, funderar han.
Studerande med utländsk bakgrund
De flesta på Humaks kurs studerar vid någon av landets yrkeshögskolor. De representerar olika branscher.
I första hand är det studerande med utländsk bakgrund som deltar, men kursen har också en del finskspråkiga studerande som vill repetera svenskan från grunden.
En del av deltagarna har finska som andraspråk. Även om de gått i skola i Finland har de varit befriade från undervisningen i svenska för att kunna stärka sin finska, säger Lindblad.
– Att yrkeshögskolorna kan erbjuda dem möjlighet att åtminstone komma i kontakt med språket och lära sig grunden ser jag som väldigt viktigt med tanke på deras möjligheter att hitta jobb i exempelvis tvåspråkiga kommuner i Finland.
Lindblad menar att idealet vore att deltagarna i Humaks onlinekurs samtidigt, eller strax efter, även skulle gå en kurs med närundervisning.
Humak har campus i huvudstadsregionen, Jyväskylä, Kuopio och på Kakskerta i Åbo. Det svenska inslaget i kursutbudet är – utöver kurser i språket – fyra svenska kurser i mångfald via den öppna yrkeshögskolan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.