Förflytta dig till innehållet

Inte tillåtet att flyga drönare under publikevenemang

Allt fler har drönare men alla känner inte till reglerna. Foto: Mathias Mattsson


Det surrar ovanför huvudet, du tittar upp och ser en liten propellerförsedd maskin som tittar på dig. Någonstans står drönarens ägare och styr sin apparat samtidigt som hen på en liten skärm följer med vad drönaren ser och eventuellt filmar.
Den billigaste varianten av en drönare kostar i dag bara några hundralappar och i takt med att priserna sjunker blir också användarna fler.
-För civila är ju drönare roliga leksaker, säger äldre kriminalkonstapel Mikko Käki som utbildar poliser gällande drönare vid Sydvästra Finlands polisinrättning. Men de kan också vara farliga och reglerna för när och hur de får flygas måste följas.
Under valborgshelgen gick polisen i Åbo ut med en påminnelse om att drönare inte får användas i samband med stora publikevenemang.
Drönare är känsliga tekniska apparater. De kan få fel och den som styr drönaren kan tappa kontrollen över den flygande farkosten med den påföljd att drönaren kör på eller faller på någon, förklarar Käki och tillägger att flygaren måste känna sin farkost och veta hur hen ska agera om något går på tok.
-Vad gör du till exempel om GPS – kontakten avbryts och vinden far i väg med farkosten?
En drönare är alltså en obemannad flygande farkost som styrs med fjärrkontroll eller flyger av sig själv. Det finns allt från mikrodrönare som flyger inomhus till stora drönare som används för professionellt flygfoto och militära drönare som kan vara stora som flygplan.
De billiga drönare som säljs i butiker som säljer radiostyrda apparater är ungefär lika stora som en hopvikt ÅU.
Några viktiga regler beträffande drönare är att de inte får medföra fara för någon, en drönare i civilbruk får inte väga mer än 3 kg, den som flyger drönaren måste hela tiden ha sin farkost under uppsikt och det är inte tillåtet att smygtitta på någon med hjälp av en drönare.
Att flyga runt knuten på ett hus eller så högt upp att farkosten inte längre syns med blotta ögat är alltså inte tillåtet.
Höjden på en drönarflygning är dessutom reglerad till max 150 meter. I ett flygfälts närområde dock bara högst 50 meter.
-Det är få som kommer att tänka på att Åbo flygfälts närområde sträcker sig ända till Pikis, Nådendal och Rimito och att man om man befinner sig närmare än 5 kilometer från flygfältets landningsbana är så nära flygfältet att man där inte alls får flyga drönare utan lov, säger Käki.
Att med hjälp av en drönare utan tillstånd ta reda på vad grannen gör på sin gård eller titta in genom någons fönster är också förbjudet.
-Att flyga drönare för att stilla sin egen nyfikenhet är inte okej, man måste respektera människors hemfrid, säger Käki och påminner om ytterligare en mycket viktig regel:
-En drönare är alltid väjningsskyldig. Det har hänt att drönare flugits ovanför olycksplatser med den påföljden att räddningshelikoptrar inte kunnat landa. Så får det inte gå.
Polisens möjligheter att ingripa mot olovlig drönarflygning är i praktiken rätt små. Tillsvidare kan polisen nämligen inte kapa en drönare utan att först ha lokaliserat personen som fjärrstyr farkosten.
På Trafiksäkerhetsverkets webbplats hittar du mera information om drönare.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter