Förflytta dig till innehållet

Inte sagt att Dalsbruks hälsostation är öppen under sommaren – trots politikernas krav

 

Dalsbruks hälsostation. Foto: Monica Forssell


Kimitoöns politiker kräver att Dalsbruks hälsostation ska vara, åtminstone delvis, öppen under sommaren.
Det blev klart under måndagens kommunfullmäktigemöte då politikerna helt sonika beslöt att hälsostationen ska vara öppen 2-3 dagar i veckan.

Personalläget har inte förändrats

På tjänstemannanivå har man redan för ett par månader sedan beslutat att Dalsbruks hälsostation är stängd från medlet av juni till medlet av augusti.
Maria Wallin, omsorgschef i Kimitoöns kommun, säger så här om politikernas krav:
-Läget har inte ändrats. Vi har inte mera personal trots politikernas beslut.
Kimitoöns läkare och sjukskötare räcker inte till för att hålla båda öns hälsostationer öppna under sommaren men politikerna vill att hälsostationen i Dalsbruk ska vara öppen några dagar i veckan och att hälsostationen ska skötas av sjukskötare.

Strategi eller praktiska arrangemang?

Dragkampen om hälsostationen började i mars då omsorgsledningen meddelade omsorgsnämnden att hälsostationen i Dalsbruk kommer att vara stängd från medlet av juni till medlet av augusti. Ärendet kom upp under rubriken ”Till kännedom” och nämnden kunde därför inte ta ställning till själva ärendet.
-Vi anser att det här är en arbetsledningsfråga och att det handlar om praktiska arrangemang som öns ledande läkare har hand om, säger Wallin.
Politikernas åsikt är att frågan om Dalsbruks hälsostation och om den är öppen eller stängd under sommaren har att göra med strategi och principer och därför borde politikernas åsikt i saken höras.

Lagligheten avgörs av kommunstyrelsen

Sami Uotinen som är jurist vid Kommunförbundet, vill inte ta ställning till en enskild kommuns sätt att jobba men säger att den här typen av ärenden i allmänhet sköts på nämndnivå eller som tjänstemannabeslut.
Han frågar sig också om den här typen av beslut alls hör hemma i kommunfullmäktige.
Lagligheten i fullmäktiges beslut och möjligheterna att verkställa beslutet avgörs i kommunstyrelsen den 11 juni.
Dagen efter ska omsorgens ledning förklara för omsorgsnämnden hur man tänker göra för att kunna hålla öppet 2-3 dagar i veckan i Dalsbruk under sommaren. Sommarstängningen ska enligt planerna inledas en knapp vecka senare.

Går inte att bortse från patient- och personalsäkerhetsfrågor

Maria Wallin tror inte att man kommer att kunna uppfylla önskan om att hålla öppet i Dalsbruk.
-Jag tror inte det nej. Vi måste tänka på patientsäkerhet och på personalens säkerhet. Man kan inte bortse från hälso- sjukvårdslagen och det faktum att ledande läkaren ansvarar för all medicinsk vård inom Kimitoöns kommun. Han måste då ha rätt att organisera arbetet på ett sådant sätt att han kan bära det här ansvaret.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Inte sagt att Dalsbruks hälsostation är öppen under sommaren – trots politikernas krav

  1. Jörgen Lindroos skrev

    Om sommaröppet – vad säger fullmäktige och vad bestäms i paragraferna?
    I hälso-och sjukvårdslagens § 57 står det om ansvaret för hälso- och sjukvården vid kommunens verksamhetsenheter; ”Vid varje verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården ska det finnas en ansvarig läkare. Den ansvariga läkaren ska leda och övervaka hälsovården och sjukvården vid verksamhetsenheten.”
    I Kimitoöns kommuns förvaltningsstadga §23 finns inskrivet bland annat om Ledande läkarens uppgifter och befogenheter; Ledande läkaren beslutanderätt är att fungera som ansvarig läkare i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. I förvaltningsstadgan har fullmäktige även skrivit in följande om ledande läkarens beslutsrätt: ”Ledande läkaren besluter om köp av hälso- och sjukvårdstjänster till patienter”
    Vad kan man då dra för slutsatser om fullmäktiges beslut om sommaröppet i Dalsbruk? Kanske fullmäktige har överfört till sig Ledande läkarens arbetsuppgifter och ansvar? Eller kanske fullmäktige inte känner till vad som står i hälso-och sjukvårdslagen och inte kommer ihåg vad som de själva har skrivit in i kommunens förvaltningsstadga?

  2. Ghita Edmark skrev

    Bristen på läkare och vårdpersonal i Kimitoöns kommun har pågått länge och ser ut att fortsätta. ”Vi har inte mera personal trots politiska beslut säger omsorgschef Maria Wallin i ÅU idag”. Det är en sanning med modifikation, mera personal får man kanske inte men genom att köpa tjänster så skulle kommunens invånare kunna få tillgång till den service som efterfrågas.
    Skulle förvaltningen redan för flera månader sedan hörsammat omsorgsnämndens enhälliga begäran om att utreda alternativ så kunde situationen vara en annan redan idag.
    Även nu i fullmäktiges beslut ingår uppmaningen att lösa frågan genom köptjänster. När kommunen inte längre kan leverera service i egen regi så skulle det vara naturligt, tycker man, att söka samarbete med andra producenter. Det viktiga är ju att invånarna får service av god kvalitet, inte frågan om vem som producerar den.
    Politikerna frågar efter alternativa lösningar och anger som exempel möjligheten att under sommarmånaderna ha en sköterskeledd mottagning som kan utföra vissa arbeten i Dalsbruk vilket också skulle avlasta den ytterst ansträngda läkarmottagningen i Kimito.
    Det finns flera mindre vårdföretag i kommunen med egna ansvariga läkare som eventuellt kan tänka sig att erbjuda kommunen sina tjänster. Genom att köpa tjänster kan kommunen upprätthålla en god servicenivå också under sommaren när befolkningsantalet fördubblas. Kommunen skulle då även visa prov på att man är en företagsvänlig kommun som ser till att skapa möjligheter för de lokala företagen.
    På den lokala tidningens webbsida kan man idag läsa följande: ”Sjukskötaren och vårdföretagaren Mia Sandholm säger att till exempel hennes företag kan erbjuda de tjänster som behövs för att en sjukskötarledd mottagning ska kunna hållas öppen.- Förutsatt att jag får den ansvarsläkare jag samarbetar med bakom mig går tjänsten enkelt att ordna. I praktiken kunde det betyda att jag har mottagning till exempel ett par dagar per vecka med blodprovstagning blodtrycksmätning, vaccinationer och motsvarande. Blodproven kan jag köra till hälsostationen i Kimito. Jag är öppen för olika förslag från kommunen.”
    Omsorgschef Maria Wallin säger två dagar efter fullmäktiges beslut att hon inte tror att man kommer att kunna uppfylla önskan om att hålla öppet i Dalsbruk. Om man bara räknar med de egna resurserna så är det kanske sant. Om man däremot väger in politikernas besked att man också kan köpa tjänster, kommer saken i en helt annan dager. Därmed skulle man kunna följa fullmäktiges beslut.
    Ghita Edmark, Sfp
    Ledamot i kommunstyrelsen och omsorgsnämnden

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter