Inte så farligt om katten tar nån fågel

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Djur och natur. Det var bedrövligt att höra på ”Slaget efter tolv” i veckan. Jag skulle aldrig ha trott att djuraktivisten Britt-Marie Juup kan sjunka så djupt i sin avsky mot katter.
Man fick redan i folkskolan lära sig att råttor och möss sprider sjukdomar till människor. Därför är det på landsbygden av största vikt att katterna jagar råttor och möss. Katterna täcker över sin avföring, den blir aldrig och ligga likt hundlorten.
Katten är ett renligt och läraktigt djur.
Jag har haft katter som lärt sig att inte ta fåglar. Inte är det heller så farligt om katten tar någon fågel. Det dör mycket mer fåglar i trafiken. Det är snarare djuplågeri att ha katter och hundar inspärrade i höghuslägenheter i stan.
Det är så fint då katten hämtar en råtta eller ett möss till trappan för att få beröm.
Bästa Britt-Mari, katten hör till naturen som vår herre skapade. Det kan inte du eller någon ändra på.
Katten behövs för råttbekämpning, så låt tamkatten vara fri.
Vildkatterna är sen ett kapitel för sig.
Ett större problem i naturen är hundar som springer lösa sommartid och ofredar häckande fåglar och andra djur med små ungar.
Yngve Lindqvist
Nagu
Katten kom till Finland för att människan tog den hit som sällskapsdjur. Ett djur hör till naturen om den klarar sig själv utomhus året om. Detta är inte min åsikt utan fakta. Nu har diskussionen kommit in på sidospår, för mycket känslor och för lite fakta. Till alla er som påstår att ni är kattälskare: släng ut er älskade katt i smällkalla vintern (släpp inte in den när den jamar och vill in), sluta avmaska den (fast det krälar en massa maskar i avföringen), vaccinera den inte mot kattinfluensa, mata den inte utan låt den fånga sitt eget byte (ingen Whiskas eller Sheba härefter!) ute på gården eller i skogen. Klarar den sig på samma sätt som vargen, björnen, järven och lodjuret (som för övrigt är det enda kattdjuret som hör till Finlands natur)? Nej, katten klarar sig inte utan människans omvårdnad, alltså är den inte en del av Finlands natur. Mina marsvin hör inte heller till Finlands natur bara för att de hjälper mig att hålla gräset kort runt vinbärsbuskarna. De hör hemma i Sydamerika på grässlätter och savanner.
Katten är ett rovdjur. Den tar bara inte nån fågel då och då. Enligt forskningen i ämnet tar katten i detta land ca. 4 miljoner fåglar i året.
Yngve, ta lite reda på före du skriver sådana insändare.
Helt och hållet av samma åsikt som Yngve Lindqvist.
Katten kom hit iom vikingatiden och man kan mycket väl säga att den tillhör naturen.
Edit: Är själv kattälskare.
Patrik Boström
Det är inte så farligt om katten tar någon fågel? Dummaste jag läst hur många katter springer utomhus i tider då fågelungar hoppar ur sitt bo och inte kan flyga dom är lättfångade byten ,ser ofta fjädrar på gräsmattorna . Håll inne katterna eller sätt en bjällra i halsbandet , jag har tre hundar som aldrig dödat något djur. men jag ser ofta katter med byten i munnen som dom leker med, finns kattmat dom behöver inte svälta,vidare tar inte katter råttor råttor kan försvara sig, däremot tar dom näbbmöss som dom pinar ihjäl och inte äter men däremot kan dom äta vanliga möss, så fatta dom tar inte råttor
Katten är, och har alla tider varit, ett husdjur med uppgift att bekämpa gnagare. Termen sällskapsdjur är mer modernt påfund. Det är en stor skillnad på katter i stan och katter på landet! Frågan är om inte stadskatter har ett betydligt mer tråkigt liv då de inte får leva arttpiskt i enlighet med sina instinkter? Något som ju djurskyddarna vurmar för då det gäller produktionsdjur.
Det finns en anledning till all t.ex. småfåglar lägger flere kullar per år. Ett visst svinn har vår Herre räknat med naturens gång.
Katten hör inte till den finländska naturen. Katten är ett sällskapsdjur och behöver omvårdnad för att överleva. Du kan googla ”hör katten till Finlands natur”/ ”kuuluuko kissa Suomen luontoon” så får du ett entydigt svar. Läs vad SEY och IUCN säger om katten.
Om naturen är skapad av ”vår herre” eller kommit till på något annat sätt tar jag inte ställning till. Men om han (?) gjorde det, så placerade han nog katten på lite varmare breddgrader.
Britt-Marie Juup gör ett fantastiskt arbete för djurens bästa, också för katternas,