Förflytta dig till innehållet

”Inte i mitt trygga Åbo!” – så här skrev folk om känslor efter knivattacken

Ljushav på Salutorget efter attacken 18.9. Åu-foto


Bestörtning, chock, besvikelse, rädsla, sorg, obehag och ilska. Det är känslor som svaren på kulturvetenskapliga arkivets frågelista om knivattacken i Åbo ger uttryck för.
I oktober samlade Cultura vid Åbo Akademi tillsammans med etnologi vid Åbo Universitet in upplevelser kring attacken.
400 personer svarade på frågelistan och nu har Bettina Westerholm på arkivet gått igenom alla svar och gjort en sammanställning av dem.
En del reagerade också med förvåning, inte inför händelsen som sådan utan att det skedde i Åbo. En vanlig kommentar var: ”Hade trott att det skulle hända i Finland förr eller senare, men trodde nog att det skulle vara i Helsingfors.”
De allra flesta skribenterna har efteråt besökt Salutorget, Trätorget och platserna däromkring. I svaren framgår det att staden tycktes ”tystare än vanligt”, rent av ”kusligt stilla.” En del berättar att de deltagit i minnesstunderna som hölls efteråt, andra tycks istället har ordnat ett slags privat minnesritual i hemmiljön genom att man tänt ljus.
Det finns de som berättar om hur de en tid efter händelserna såg sig över axeln och var mer på sin vakt än vanligt. Men för de flesta har vardagslivet fortsatt som förut och man uttrycker en ovilja att ge efter för rädsla.
I en del avseenden tycks reaktionerna stämma överens med vad som skett på andra platser i världen efter liknande dramatiska händelser. Man ger uttryck för en starkare samhörighetskänsla, men också nedstämdhet och bitterhet över hur dådet användes för att elda upp fientlighet gentemot flyktingar.
Westerholm berättar att minnesmärket på Salutorget får delade röster. Det kan vara tungt att påminnas om händelsen varje dag meddelar skribenter, speciellt för den som arbetar i närheten av platsen där det hände, medan andra ser det som positivt att det finns ett minnesmärke. Några anger också att det är bra att minnesmärket finns och att det inte är permanent, utan någonting som inte kommer att finnas för evigt, eftersom ”livet går vidare.”
Hon konstaterar att det inte finns ett enda enhetligt sätt att summera upp de drygt 400 svaren, men det genomgående temat är att dådet väckte starka känslor samtidigt som vardagslivet fortsatte och att man inte tänkte låta otrygghet och rädsla ta överhanden i Åbo.
Fredagen den 18 augusti knivhögg Abderrahman Bouanane tio personer på Salutorget och vid Trätorget i Åbo centrum. Två personer dog och åtta skadades.

Frågelistan Händelserna i Åbo 18.8.2017
Skickades ut av Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid Åbo Akademi i samarbete med ämnet etnologi vid Åbo Universitet
Fanns att besvara på nätet i oktober 2017, stängdes den första november.
Var tillgänglig på svenska, finska och engelska
Den övervägande delen av svaren, 341 av 400, var finskspråkiga, 51 svenskspråkiga, och 8 stycken på engelska.

Läs också:
Hudratals svarade på frågelistan om knivattacken
ÅA samlar in berättelser från Åboattacken

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter