Förflytta dig till innehållet

Inte bara Östersjön som lider — den marina bottendöden sprider sig globalt

Anna Back/SPT
Vatten med strimmor av blågröna alger och skuggan av ett försegel.
Vatten med strimmor av blågröna alger och skuggan av ett försegel.Anna Back/SPT

Allt fler havsområden gisslas av blågröna alger eller cyanobakterier på grund av övergödning. Den marina bottendöden har redan drabbat cirka 500 havsområden på olika håll i världen. Foto: Anna Back/SPT


Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.
— Det är ett växande problem som hör ihop med den explosiva befolkningstillväxten. Allt fler munnar ska mättas och då ökar utsläppen från jordbruket till haven, säger professor emeritus Alex Horne från University of California.

Enligt Horne är det framför allt de ökande utsläppen av fosfor och kväve från det intensiva jordbruket i kombination med otillräcklig avloppsrening i stora städer som förorsakar bottendöd i världshaven.
— Vanligt folk kommer i kontakt med problematiken senast när de blågröna algerna väller in på stränderna. Allt fler stränder i till exempel Australien och Asien stängs på grund av förekomsten av blågröna alger, vilket i sin tur har att göra med syrefria förhållanden och bottendöd i närliggande havsområden.
Även världshav med relativt starka havsströmmar ser ut att drabbas av bottendöden på grund av övergödning. Horne nämner bland annat Arabiska havet och Mexikanska golfen där bottendöden har fått fotfäste. Enligt tidskriften Scientific American finns det för närvarande cirka 500 omfattande havsområden på olika håll i världen där bottenvegetationen har slagits ut på grund av övergödning och syrebrist.
— Problemet med döda havsbottnar accelererar och får en allt större omfattning. För hundra år sedan var det här ett begränsat problem, men nu har syrebristen i världshaven redan en ödesdiger inverkan på fiskbestånden och artrikedomen, säger Horne.

Döda havsbottnar i Mellanöstern

Bottendöden i Arabiska havet omfattar redan en areal som motsvarar Floridas storlek, uppger den vetenskapliga tidskriften Earth and Space Science News. Mexikanska golfen omfattar de döda havsbottnarna ett område på sammanlagt 13 000 kvadratkilometer, enligt de amerikanska myndigheterna.

Två medelålders män.

Ekologen David Austin (till vänster) och professor emeritus Alex Horne varnar för utbredd bottendöd i världshaven. Foto: Mikael Sjövall/SPT


Ekologen och diplomingenjören David Austin på Jacob Engineering Group påminner att bottendöden också sprider sig exponentiellt i sjöar och sötvattenreservoarer, vilket underblåser algblomningar och kontaminerar dricksvatten.
— Enligt den senaste bedömningen finns det över 100 000 dricksvattenreservoarer i världen där bottendöden är ett faktum, säger Austin.
Alex Horne och David Austin är båda involverade i projekt där man försöker åtgärda problemen genom att tillföra rent syre till de havs- och sjöområden som har drabbats av bottendöd. I USA finns redan 45 områden där man pumpar rent syre till bottnen för att återställa den ekologiska balansen. I projekten ingår både sjö- och havsområden.
— I de projekt där jag har medverkat har tillförseln av rent syre minskat förekomsten av cyanobakterier med över 90 procent och fyrdubblat fiskbestånden, säger Alex Horne.

Fokus på havsdjupen

Enligt Horne utgör de utökade fiskbestånden ofta en sporre som gör projekten ekonomiskt bärkraftiga för investerare och myndigheter.
— Investeringarna betalar igen sig mycket bra i jämförelse med många andra offentligt finansierade projekt, i synnerhet om man sätter en prislapp på fiskfångster och rena stränder, säger Horne.
David Austin föreslår att syresättningen i Östersjön skulle koncentreras till de havsdjup som hyser de största mängderna fosfor. Enligt Austin vore tillförseln av rent syre ett effektivt sätt att komma åt den inre belastningen och minska algblomningarna i Östersjöns huvudbassäng.
— Syresättningen av till exempel Bornholmsdjupet skulle kräva ungefär 5 000 ton syre per dag till en kostnad av cirka 130 euro per ton, säger Austin.
Enligt Austin har tillförseln av rent syre i stället för syrerikt vatten eller luft hela fem gånger bättre effekt på den ekologiska balansen. I takt med att livet återvänder till havsdjupen skulle syremängderna stegvis kunna minskas.

Havsströmmarna som syrepumpar

Varken Horne eller Austin sticker under stol med att det handlar om konstgjord andning som ofta stöter på skeptiska kommentarer inom forskarsamfundet.
— Skepticismen brukar avta när desperationen är tillräckligt stor. Vi köper tid för att plåstra om våra förorenade hav. Syresättning är inte den optimala lösningen, men det är det minst dåliga alternativet som står till buds, säger Horne.
Problemets omfattning med utbredd bottendöd i en global kontext ser inte ut att minska, påminner de amerikanska forskarna.
— Atlanten och Stilla Havet har tillsvidare inte drabbats av bottendöd tack vare de starka bottenströmmar som pumpar syrerikt vatten från Arktis. Ifall de här havsströmmarna avmattas på grund av klimatförändringen är det kört, säger Austin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter