Inte bara bilen som kan tejpas – också båtskrov kan tejpas över i stället för att målas

På andra håll i världen är övertejpning av båtskrov redan en stor grej, men hos oss har det inte slagit igenom på allvar – åtminstone ännu.
I dag kan egentligen det mesta tejpas som ett alternativ till målning, eftersom materialen ständigt utvecklas. Bilar har tejpats redan länge, men båtskrov är ett användningsområde som ständigt ökar i popularitet – och något som Gullkrona Kryssarklubb i Pargas stiftade närmare bekantskap med hos AnyDecal i veckoslutet.
Klubben har nyligen införskaffat ytterligare en kölbåt för undervisningsbruk, en 606:a som man istället för att måla om gick in för att tejpa. GK Sunrise fick i lördags en helt ny, metallisk orangefärgad tejpning på skrovet.
Intressant alternativ
Vattenlinjer och prydnadsränder har tejpats redan länge, men nu ville man testa på det här – då skrovet oberoende hade behövt målas om då man avlägsnat gamla märkningar och solen gjort sitt under årens lopp. Tejpningen dök upp som ett intressant alternativ.
– Den här båten är ursprungligen byggd på 1970-talet och har renoverats sedan dess i ett par repriser. Då vi funderade på om vi skulle måla om den fick vi höra om det här alternativet och beslöt oss för att samarbeta kring det här. Därför bjöd vi in till ett demonstrationstillfälle för klubbens medlemmar och förevisar hur det går till, berättar Ralf Juslin från GK.

GK:s kommodor Gunnar Laurén (t.v.) i samspråk med Tony Lundström och Ralf Juslin. Foto: Mikael Heinrichs
Båten kommer att användas som skolnings- och tävlingsbåt från våren då man i samarbete med medborgarinstitutet Skärgårdens Kombi ordnar en seglingskurs för vuxna – som för övrigt blev fullbokad på ungefär 20 minuter
Normala målningsförberedelser
Innan man applicerar tejpen måste ytan jämnas ut, putsas och avfettas, precis som man skulle göra innan man målar det. Enligt Tony Lundström på AnyDecal är tumregeln den, att om målarfärgen fastnar på ytan gör också tejpen det. Metall och behandlade plastytor går bra att tejpa, men inte trä.
Anders Grönroos demonstrerar hur töjbar tejpen är genom en bit som fästs över en plasttunna och värms upp med en varmluftsblåsare. Då kan han töja ut den upp till 30 procent och då tejpen svalnar igen krymper den tillbaka till så gott som ursprungsformen.
Det är också den principen som gäller då skrovet senare tejpas. Först värms tejpen upp, töjs ut och dras över skrovet innan man varsamt börjar jobba bort bubblorna med en gummispatel. Då tejpen svalnar, krymper den aningen och fäster tätt på skrovet med hjälp av limmet som reagerar med syre och fäster.
Två man gör det på en dag
Att tejpa den aktuella 606:an tar ungefär en arbetsdag för två personer och under demonstrationstillfället tejpar man ena sidan av båten medan Lundström och Grönroos svarar på frågor som de nyfikna seglarna ställer.
Grundarbetet har gjorts tidigare och killarna övade med att tejpa den andra sidan dagen innan.
Då GK-arna anlänt, börjar Lundström med att tejpa vattenlinjen och lägger en skärtråd där vattenlinjen ska komma. Då pvc-tejpen applicerats, skär han sedan helt enkelt bort det överblivna stycket med hjälp av tråden istället för att använda en kniv och riskera att få repor i skrovet.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen, färger finns det att välja mellan. Foto: Mikael Heinrichs
– En båt i den här storleksklassen kostar omkring 1 200 euro att tejpa, och det håller i flera år, beroende på färgen. Garantin för själva tejpen – och då beaktas inte mekaniskt påfrestning – går på tre år, säger han.
Yttre påfrestningar påverkar
Limmet torkar inom 24 timmar i ett torrt utrymme där temperaturen ligger kring 20 grader. Rekommendationen är ändå att man väntar 48 timmar innan man till exempel sjösätter båten.
Han rekommenderar ändå att man förnyar tejpningen efter fem år, eftersom den slits. Om materialet blir för tunt är det knepigare att få bort innan en ny tejpning appliceras.
Ju mera detaljer såsom fönster och luckor, desto längre tar det förstås att tejpa.
– Där inverkar till exempel solen rätt så mycket, men tar man bort tejpen innan den helt börjar vittra sönder är det mycket behagligare att avlägsna. Tejpen avlägsnas genom att värma upp den och ytan under är precis som den var innan tejpen lades på, förklarar Lundström.
Är det inte meningen att man skall MINSKA mängden plast som hamnar i naturen och sjön? Kanske lite bättre än att måla med färg som kan vara skadlig och lagras i bottenslammet och på sikt förgiftar levande organismer.
Om man är ute efter att minska snäckor som tar fast i båten så borde man satsa mer på att göra det enkelt att ta upp båten för att skrapa den lite nu och då. Det skulle vara bättre och miljövänligare alternativ.