Förflytta dig till innehållet

Institutet för hälsa och välfärd om covidintygen: Problemen har åtgärdats

Mikael Heinrichs
ett covidintyg och skanningsapplikationen
Appen där man hittar sitt covidintyg har tidvis haft tekniska problem, men nu ska felen ha åtgärdats.

I de områden där coronarestriktioner råder kan aktörer, vars verksamhet annars skulle begränsas, fortsätta sin verksamhet som normalt om de ber sina kunder eller besökare att uppvisa covidintyg.

En del restauranger har fått agera måltavla för kritik då appen som avläser intygen visat sig ha en del tekniska problem. Problemen har främst berört personer som fått tre doser vaccin eller vaccinerats med Johnson & Johnsons coronavaccin.

Enligt Mika Pihlajamäki, dataarkitekt på Institutet för hälsa och välfärd, har covidintygen ändå fungerat bra.

— Överlag har den information som vi tagit del av, till exempel i medierna, varit mestadels positiv och de problem som funnits har åtgärdats, säger Pihlajamäki.

Arrangörer och företag kan avläsa covidintyget genom en app som har godkänts av Institutet för hälsa och välfärd. Appen är kan laddas ner gratis. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet samlar eller registrerar appen inga uppgifter.

Covidintygen trädde i kraft den 16 oktober.

Återgå mot en normal agenda

Covidintygen kan användas som en alternativ åtgärd endast om restriktioner gör att det inte är möjligt att bedriva normal verksamhet. Detta kan till exempel gälla begränsningar av öppettider, besökare eller antalet deltagare vid evenemang.

—  Det är bra att vi kunnat börja öppna upp Finland och att vi genom att använda covidintyg kunnat återgå till en mer normal agenda, säger Paula Erkkilä, verkställande direktör på Österbottens handelskammare.

Paula Erkkilä är direktör vid Österbottens handelskammare.

Intygen kan krävas av både privata och offentliga aktörer. Det är möjligt att kräva att personer som är 16 år och äldre uppvisar covidintyg.

Covidintyget är dock inte ett alternativ till begränsningar om myndigheterna har stängt en lokal eller helt förbjudit en offentlig tillställning på grund av coronaläget.

— Allt har självklart både positiva och negativa sidor. Det krävs till exempel en del resurser för att kolla covidintygen, men på det stora hela är det nog fler plus än minus, säger Erkkilä.

Däremot kan Erkkilä inte säga om hon anser att användningen av covidintyget behöver utvidgas.

— Österbottens handelskammare har strävat efter att covidintygen skulle lanseras, men efter det kommer folks rättigheter in i bilden, säger Erkkilä.

Rico Liljedahl/SPT

På dessa platser kan covidintyg krävas

Covidintyget kan krävas till exempel på restauranger och nattklubbar, vid offentliga tillställningar, i konditionssalar och andra lokaler för motion och idrott inomhus, i simhallar och badinrättningar, på dansställen och i lokaler som används för hobbyverksamhet i grupp, i nöjes- och temaparker, i djurparkers inomhusutrymmen, i inomhuslekplatser, i museer, utställningslokaler och andra motsvarande kulturlokaler.

Covidintygen trädde i kraft den 16 oktober.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter