Förflytta dig till innehållet

Institutet för hälsa och välfärd: Närståendevårdare har inte kunnat ta sin lagstadgade ledighet under coronan

Emma Strömberg
Två vårdare går i en korridor
Avdelningarna har inte haft möjlighet att ta emot kortvariga klienter på normalt sätt, vilket har gjort att närståendevårdare inte fått samma avlastning.

Restriktionerna för att begränsa epidemin ledde till att de tjänster som stöder vardagen för många närståendevårdare i kommunerna avbröts eller minskade.

Det framkommer av svar som Institutet för hälsa och välfärd samlade in i maj 2020 från ansvariga för äldreomsorgen i kommunerna.

— Livet har begränsats till inom hemmets väggar och kraven på vårdgivarna har ökat ännu mer, säger Suvi Leppäaho, projektkoordinator vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Ingen rast, ingen ro

Det har varit svårt att organisera ersättningsvård i och med att avdelningarna inte har kunnat ta kortvariga klienter på normalt sätt.

Inom närståendevården har det redan tidigare varit ett problem att alla vårdgivare inte tar sin lagstadgade ledighet eftersom det inte finns lämpliga ersättningsalternativ.

Institutet poängterar att vårdare måste få vila, eftersom det är avgörande för vårdgivarens motståndskraft och välbefinnande.

— Vissa kommuner tillhandahöll ersättningsvård med hjälp av fostervårdare, familjevårdare och stödpersonal för närståendevården, säger Sari Jokinen, sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd.

— Epidemin har fört med sig något bra: att snabbare hitta alternativ för ersättningsvården. Förhoppningsvis kommer det att fortsätta när vi återvänder till en normal vardag, säger Sari Jokinen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter