Inspirerar till samtal

Ett sista brev
Text: Antonis Papatheodoulou.
Bild: Iris Samartzi.
Förlag: Atrium 2018.
Den som vill ge sina barn möjlighet att möta litteratur från andra kulturella sfärer än de mest bekanta, kan med fördel bekanta sig med utgivningen från de många mindre förlag som finns.
Ett sådant är det Umeåbaserade Atrium som bland annat strävar efter att översätta också från andra språkområden än det angloamerikanska.
Deras barnboksutgivning är inte stor, men våren 2018 kom en liten stämningsfull bilderbok som tar oss till en grekisk ö någon gång under det förra seklet. Kostas arbetar som brevbärare och det är hans sista dag innan pensionering.
Berättelsen är enkel, vi får veta hur viktig brevbäraren var förr i tiden, när människor kommunicerade brevledes över stora avstånd. Kostas blir en nyckelperson som bär både goda och dåliga nyheter till hushållen runtom på ön. Ibland läser han också högt för dem som inte är läskunniga och han skyddar deras nyheter i vått och torrt.
Antonis Papatheodoulous berättelse innehåller inga överraskningar (även om slutet blir en överraskning för Kostas så har de flesta läsare säkert listat ut det flera sidor i förväg), men genom enkla medel lyckas Iris Samartzi i sina lågmälda collage förmedla den mängd av känslor son ett brev kan innebära.
De tunga nyheterna finns i svarta brev stora som hus, och tynger också brevbärarens rygg. De goda nyheterna blir till ballonger som nästan lyfter Kostas fram till destinationen.
Kostas rock är kantad med de diagonala band en vuxen läsare kanske känner igen från de tunna flygpostkuverten och illustrationerna innehåller både kapsyler, knappar och verkliga löv, allt i en dämpad skala av blått och brunt. Boken är vackert förpackad i ett speciellt skyddsomslag som stängs med ett snöre, men tyvärr lär det inte hålla ihop för många öppningar och stängningar av hårdhänta barnhänder, ännu bättre skulle det ha varit om omslaget på något sätt hade integrerats i pärmen.
Berättelsen om brevbäraren Kostas sista arbetsdag lämpar sig utmärkt för högläsning genom sin möjlighet att inspirera till samtal om vad som egentligen står i breven som bärs ut, och vad nyheterna gör med de människor som får dem.
Blanka Henriksson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.