Inrikesminister Ohisalo till Yle: Fotbojor inte ett ändamålsenligt sätt att övervaka asylsökande


Enligt inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) visar en utredning vid Inrikesministeriet att elektroniska fotbojor inte är ett vettigt sätt att genomföra teknisk övervakning av personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Finland. Foto: Statsrådets kansli/SPT (arkivbild)
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sade på tisdagsmorgonen i tv-programmet Yles morgon att en utredning vid Inrikesministeriet visar att det inte är kostnadseffektivt eller klokt att sätta elektroniska fotbojor på asylsökande som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Fotbojorna har presenterats som ett sätt att genomföra teknisk övervakning av asylsökande som inte får uppehållstillstånd.
Efter intervjun till Yle skrev Ohisalo ännu på Twitter att utredningen visar att det inte är ändamålsenligt att använda fotbojor som ett medel för övervakning av utlänningar som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.
Kerroin @Yleisradio’n aamu-TV:ssä, että @Sisaministerio’ssa on tehty virkatyönä teknisestä valvonnasta selvitys ja se on päätynyt lopputulemaan, että #jalkapannat toteuttaminen hallitusohjelmakirjauksen mukaan ei olisi tarkoituksenmukaista. Hallitus linjaa selvityksen pohjalta.
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) July 7, 2020
I regeringen Marins regeringsprogram står det att ”det initieras en lagändring för att revidera utlänningslagen så att det föreskrivs om teknisk övervakning av den som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd”. Regeringsprogrammet tar inte ställning till hur övervakningen konkret ska genomföras.
Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, säger till Yle att han utgår från att regeringsprogrammet förverkligas i sin helhet. Enligt Kurvinen har regeringen inte kommit överens om att slopa fotbojorna som ett alternativ för hur den tekniska övervakningen kan genomföras.
Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterar ämnet på Twitter. Marin betonar att eventuella ändringar i regeringsprogrammet alltid diskuteras med alla regeringspartier. Marin påpekar att regeringsprogrammet inte tar ställning till hur den tekniska övervakningen genomförs.
Hallitusohjelmaa koskevista muutoksista sovitaan aina yhdessä kaikkien hallituspuolueiden kanssa. Asian valmistelun yhteydessä voi hyvin selvitä, ettei jokin yksittäinen toteutusmuoto ole tarkoituksenmukainen. Tällöin tilanne käydään yhdessä läpi.
— Sanna Marin (@MarinSanna) July 7, 2020
Regeringsprogrammet om teknisk övervakning av personer som inte får uppehållstillstånd
”Det initieras en lagändring för att revidera utlänningslagen så att det föreskrivs om teknisk övervakning av den som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, vilket är en alternativ säkringsåtgärd till tagande i förvar och boendeskyldighet och en säkringsåtgärd som är mindre begränsande och mer ändamålsenlig ur samhällets synvinkel.”
Källa: Regeringsprogrammet för regeringen Marin
SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.