Hur ofta dabbar du?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
För sjuttonde året har Institutet för språk och folkminnen i Sverige listat årets nyord i svenska språket. Det börjar med andra ord vara en etablerad mellandagstradition, och som vanligt innehåller listan både användbara ord och såna som redan nu känns passé.
Flera nyord är kopplade till det globala informationssamhället och trender på sociala medier. ”Det postfaktiska Trumpåret inleddes med fejkade nyheter och alternativa fakta, globala fenomen som åtminstone lite kan motverkas av att vi viralgranskar nyheter”, sammanfattar språkvårdaren Ola Karlsson på Institutet för språk och folkminnen. Trump inspirerade till nyord redan i fjol, då med ordet trumpifiering som betyder en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta.
Vi i ankdammen kan glädjas åt att ett finlandssvenskt ord, reko-ring, har fått plats på listan. Reko, som kommer av rejäl konsumtion, har brett ut sig i både Finland och Sverige och verkar vara här för att stanna.
Många ekonomiintresserade grämer sig säkert över att de inte hoppade på bitcointåget i tid. Bitcoin är en kryptovaluta som bygger på en så kallad blockkedja, ett av årets nyord. Värdet har skjutit i höjden i år, och om du hade köpt en bitcoin för 12,51 dollar 2012 hade du kunnat sälja den för cirka 19 000 dollar i höstas. Nu ser valutan ut att sjunka i värde nästan lika snabbt. För den som är ens lite riskmedveten finns det antagligen bättre investeringar.
Flera av nyorden har åtminstone i mitt tycke redan passerat zenit, såsom sommarhiten fidget spinner, en stressleksak med ärligt talat ganska begränsat användningsområde. Nu i slutet av 2017 är det inte så många som dabbar heller. Daben är en dansrörelse med händerna och tog världen med storm våren 2016. Om du inte har dabbat förr så är det nog för sent att börja med det nu.
Nyordslistan kommer passligt inför årsskiftet, och några av dem kan vi ta med oss till 2018. För att det ska bli ett ännu bättre år hoppas jag att vi allt mer viralgranskar fejkade nyheter och alternativa fakta, så att vi slipper läsa om folk som dricker silvervatten, vägrar vaccin och tror att jorden är platt. Förhoppningsvis slutar vi också killgissa, det vill säga påstå något som att man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar. Personligen satsar jag också på att inte vara så cringe.
Du hittar listan över nyord här.
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.