Förflytta dig till innehållet

Initiativtagare efter #dammenbrister: Uppropet fick enormt genomslag

Ylva Perera. ÅU-foto


Ylva Perera, en av de fem personerna bakom uppropet #dammenbrister på sociala medier, är glad och positivt överraskad över hur stor uppmärksamhet uppropet fick.
– Det har hänt mycket, och mycket som vi som administrerade Facebook-gruppen inte har varit inblandade i, vilket är väldigt roligt. Så uppropet skapade verkligen ringar på vattnet, säger Perera.
Hon nämner demonstrationer i Åbo och på Åland som exempel, och nu senast uppläsningen av vittnesmål på Lilla Teatern i Helsingfors.
Perera upplever också att uppropet fått verkningar utöver att man säger att det är en viktig fråga; exempelvis kommuner som sagt att de ska avsätta pengar för att bekämpa sexuella trakasserier.
– Det är det som verkligen behöver hända. Tid och pengar behövs för att en verklig förändring ska komma till stånd.
Perera nämner också att Åbo Akademi har startat kampanjen ”ÅA lyssnar” där akademin uppmuntrar studerande och personal att ge förslag på åtgärder eller berätta om egna erfarenheter av sexuella trakasserier. Man deltar genom att fylla i ett formulär på Åbo Akademis hemsida.
– Jag har också sett ganska mycket av att det inom olika organisationer gjorts handlingsplaner för sexuella trakasserier som gör det lättare att anmäla och det är ju jättebra.
Uppropet mot sexuella trakasserier har definitivt ökat medvetenheten om hur utbrett problemet är. Perera vill tro att det också kommer att ändra attityderna och minska på förekomsten av trakasserier.
Men hon vill inte måla upp för stora förhoppningar. Det är en långsam process att ändra samhällsklimatet.
Perera lyfter fram pedagogiken som en väldigt central arena för att få en förändring till stånd. Här tror hon att det skulle behövas mer kunskap om hur man på bästa sätt kan tala om de här frågorna i dagis och skolor.
– Jag tror inte att skolor hittills har haft som avsikt att lära ut skadligt beteende, men ändå föds det här skadliga beteendet. Jag hoppas att de som har kunskap om hur man kan arbeta pedagogiskt med de här frågorna skulle få möjlighet att utöva sin expertis.
Uppropet mot sexuella trakasserier har fått kvinnor att känna att de nu lättare vågar berätta om de utsatts för trakasserier till exempel på arbetsplatsen. Men Ylva hoppas att det också kommer att få konsekvenser.
– I Finland har kampanjen ju inte handlat om att peka ut förövare. Men som offer, för att du ska våga berätta på arbetsplatser eller skolor, är det viktigt att saken tas på allvar och att personer som upprepade gånger har trakasserat får ta konsekvenserna för det.
Perera ger också medierna en central roll i hur frågan om hur de långsiktiga följderna blir. Hon hoppas att medier kommer att följa upp att de aktörer som säger att de ska ta itu med problem gällande sexuella trakasserier verkligen gör det.
Läs också: Politiker försiktigt positiva till samtyckeslag

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter