Inget undantag för egen soptömning i Pargas – kalla handen trots att sopbilen inte kan tömma kärlen

Nej, det blir knappast något undantag för bostadsbolaget Bostads Ab Brunnshöjden i Malmnäs i Pargas, som vill att sophanteringsbolaget Remeo ska få fortsätta att tömma bolagets sopkärl.
Numera är det kommunen som upphandlar soptransporterna och inte längre enskilda husbolag eller fastighetsägare. Därför är det den sophanterare som kommunen har valt som ska tömma sopkärlen.
Husbolaget vill ha ett undantag i första hand när det gäller tömningen av återvinningskärlen för kartong.
Kärlen anskaffades i fjol
Bolaget tog nämligen i fjol i bruk nya så kallade halvdjupa Molokkärl i fjol, som går en halv meter ner i jorden.
– Vi placerade kärlen på den enda plats på tomten där det enligt oss var möjligt, skriver bolagets disponent Christel Sonntag till den regionala avfallsnämnden.

Husbolaget kom överens med sophanteringsföretaget Remeo om platsen och företaget konstaterade att dess bilar kunde sköta tömningen.
– Det har företaget gjort sedan dess, utan problem, trots att det finns en elledning i närheten, påpekar husbolaget.
Elledningen ställer till det
Men den 1 juli tog Sydvästra Finlands avfallsservice över och den sopbil som har anlitats för tömningen kan inte tömma kärlen på grund av elledningen som finns på 7,5 meters höjd.
Sydvästra Finlands avfallsservice anser att husbolaget borde flytta insamlingskärlen eller att elen ska dras under jord.

Men husbolaget anser att kärlen finns på bästa möjliga plats på tomten.
Husbolaget betonar också att insamlingskärlen är nya, fyller alla krav och att de dessutom har kostat bolaget 13 000 euro.
– Det finns många andra akuta saker som behöver åtgärdas och repareras i vårt bolag, och som kräver ekonomiska insatser av oss, skriver bolaget till nämnden.
Husbolaget anser att Remeo skulle vara den bästa lösningen och att resultatet om de fick fortsätta att sköta tömningarna skulle bli precis lika bra som om den kommunalt upphandlade sopbilen tömmer kärlen.
– Att låta Remeo fortsätta innebär ingen fara eller skada för vare sig miljö eller hälsa, avslutar de sitt brev till nämnden och hoppas få ett undantag som gäller i fem år.
Fel placerade
Men nämnden, som möts på torsdag eftermiddag, föreslås säga nej.
– Bolaget har placerat sina sopkärl under en elledning trots att tömningen av kärlen måste ske med lyftkran, konstaterar avfallsserviceombudet Satu Ojala i sitt underlag till nämnden.
Det förorsakar fara för den som tömmer kärlen, för andra i närheten och förorsakar risker för skador också på sopbilen eller på elledningen och andra konstruktioner på gården.
Hon påpekar att sopkärl enligt Statsrådets förordning och Sydvästra Finlands avfallsdirektiv ska vara placerade så att det går att nå dem utan hinder och att det ska gå att lasta soporna på ett säkert sätt, utan att det innebär fara för någon.
– Det är kommunen som ska övervaka att det här följs, skriver hon.
Kartong faller väl under producentansvar och ska skötas av en därtill hörande organisation
Den regionala avfallsnämnden ser ut att säga nej till allt utom mötesarvoden och traktering.