Förflytta dig till innehållet

Inget SVT Play för Åland

Skärmdump/SVT Play
En skärmdump på en webbplats

På grund av upphovsrättsskäl har Sveriges Televisions onlinetjänst SVT Play inte kunnat visa de flesta av sina program på Åland. Nyligen berättade Nyan att landskapsregeringen i samråd med undervisnings- och kulturministeriet kommit mycket nära en lösning av frågan. Tanken var att Åland med hjälp av en avtalslicens skulle kunna få betala för SVT Play. Lösningen fanns med i ett utkast till ny upphovsrättslag som presenterades i november i fjol.

Men i sista stund – i slutet av januari – ändrades plötsligt utkastet. Lösningen med avtalslicenser fanns kvar – men inte för Åland. Vicelantrådet Harry Jansson skrev brev till Finlands kulturminister Antti Kurvinen (C) och krävde ett möte, vilket ännu inte ordnats. Till Nyan sade Jansson att han fått besked från ministeriet att upphovsrättsorganisationer motsatt sig undantaget.

– Nu krävs det ju ännu en vända innan vi får det här på rätt, vi måste rädda det här, sade han till Nya Åland i förra veckan.

Nyan kan dock avslöja att det inte blir något undantag för Åland. Motiveringarna till varför är dock motstridiga. Regeringsrådet Anna Vuopala vid undervisnings- och kulturministeriets avdelning för kultur- och konstpolitik, bekräftar att särlösningen för Åland är borta. Problemet, säger hon, är av teknisk natur:

– Ålandsfrågan, alltså tillgången till SVT Play, måste lösas på ett annat sätt än vad som föreslagits. Det går inte att göra på så sätt som föreslogs i utkastet till lagförslaget.

Varför inte?

– Det handlar om vidaresändning och tekniken för vidaresändning kan inte användas på anknutna tjänster som SVT Play, för de erbjuds ”on demand”.

– Onlinesändningsdirektivet gäller vidaresändning och ursprungslandsprincipen för anknutna tjänster men de erbjuder ingen lösning skilt för Ålands territorium. Det kräver en särlösning.

Det är dock ett påstående som landskapsregeringens IT-ansvarige Ronny Lundström inte förstår.

– De flesta åländska tittare, åtminstone de som har tv från Ålcom, identifieras via sin landskod som finns på ip-adressen, alltså ax-domänen. Det borde inte vara något problem, säger han till Nya Åland.

Nyan ringer sedan till högste chefen på SVT, ålänningen Jan Helin . Han har som uppgift att driva på digitaliseringen inom det svenska medieföretaget och är expert på området. Även han ställer sig frågande till påståendet att problemet med ett åländskt undantag skulle vara av teknisk natur.

– För vår del så kan det inte vara ett tekniskt problem, säger han till Nyan.

– Om Finland godkänner att ax-domänen ska jämställas med se-domänen så är frågan löst för vår del. Det där har bara med juridik att göra.

Han förklarar att SVT:s enda hänsyn är till rättighetsinnehavarna.

– Om de får sina intressen tillgodosedda juridiskt är frågan löst. Det är upp till de finländska rättighetsorganisationerna att godkänna det hela bara, säger han.

Men det visar sig att komplikationerna med det åländska undantaget inte ligger hos upphovsrättsorganisationerna heller. Det står klart när Nyan ställer frågan till Valtteri Niiranen , vd på Kopiosto, som licensierar vidareanvändning av tv- och radioprogram och representerar audiovisuella författare i Finland.

– Nej, absolut inte. Både Kopiosto och APFI (som representerar producenterna på området) stödde tvärtom utkastet till lagförslag, säger han.

– Och det var ju vi som skulle ha utfärdat avtalslicenserna för Åland.

Nyan återvänder med detta besked till SVT:s Jan Helin, som säger:

– Ja då borde saken vara klar. Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna finnas några tekniska problem i såna fall.

Vart försvann undantaget?

Kopiostos Valtteri Niiranen förstår inte heller vart undantaget tog vägen.

– Det är en väldigt bra fråga. Det åländska undantaget fanns med i utkastet, men när ministeriet nu har fortsatt arbetet är det borta.

– Minister Kurvinen sa själv till oss att det kan komma ett paket med ett nytt lagförslag senare i år eller nästa år som kanske tar ställning i frågan. Inställningen var att ”det är bråttom, så vi tacklar frågan om SVT och Åland senare”.

Regeringsrådet Anna Vuopala säger också att frågan ska komma upp igen längre fram.

– Vi har hört Ålands behov men nu kommer vi bara att sätta i kraft det som direkt sägs i EU-direktivet, vi gör inget utöver det, säger hon till Nyan.

Är detta en politisk fråga?

– Nej, då vore det enkelt. Det är en teknikfråga, en juridisk fråga och sedan är det en politisk fråga när det gäller två länders suveränitet, plus frågan om Ålands självstyre. Så där finns många saker som behöver lösas.

Vad är det som är problematiskt rent politiskt?

– Nå, alltså, det finns ju parter i det här, det handlar om SVT i Sverige.

Vi har varit i kontakt med Kopiosto och SVT. Ingen av dem säger att de har något att invända. Så vem invänder?

– Hm, jag tror inte riktigt att det stämmer, men jag kan inte gå in på detaljer eftersom jag inte varit med på de senaste årens diskussioner.

– Jag har förstått att det inte alls är så enkelt. Det finns ganska hård kritik mot utkastet från upphovsrättsorganisationerna.

Varför säger då Kopiostos vd att de var FÖR utkastet till lagförslag?

– Det kan jag inte kommentera. Men poängen är att det är viktigt att få det löst och det krävs mera än vad som fanns i förslaget.

Nya Åland ringer till sist upp vicelantrådet Harry Jansson. Det är nyheter för honom att ministeriet bestämt sig för att slopa det åländska undantaget för SVT Play.

– Det här är helt ny information för mig, säger han till Nyan.

– Jag är tacksam att ni har fått fram detta. Det här gör att vi måste få till stånd den här eftersträvade politiska diskussionen som vi efterlyst.

På SVT håller slutligen Jan Helin tummarna för att det hela ska gå vägen.

– Jag tycker att det vore otroligt cool att få öppna SVT Play för Åland!

Michael Hancock/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter