Förflytta dig till innehållet

Inget pass, inget uppehållstillstånd – närvårdaren Ali Reza får inte arbeta i Finland

Ali Reza Heidari har inget pass. Därför kan han inte få uppehållstillstånd på grund av arbete. Men han kan inte resa utomlands för att få ett pass utan ett giltigt resedokument.

Heidari kom till Finland som asylsökande 2015. Under dessa år har han hunnit lära sig flytande finska och utbildat sig till närvårdare. Han bor i Åbo och har fast jobb inom äldrevården, men har inte fått arbeta sedan hösten.

I september fick han negativt beslut på sin andra asylansökan. Medan en asylansökan är i kraft får man arbeta, men efter det är det stopp.
Han har ansökt om arbetsuppehållstillstånd.

Personer som har utfört en examen i Finland har i normala fall ett år på sig att hitta ett jobb utan behovsprövningen, där myndigheter bedömer om det skulle vara möjligt att anställa någon från EU/ETA-området.

År 2018 ändrades lagen så att man inte kan ansöka om uppehållstillstånd för studier samtidigt som man har en ansökan om asyl, eller om det finns ett utvisningsbeslut.

Annan asylsökande i Åbo avvisades

Heidari, 22 år, tillhör den afghanska minoriteten hazarer som har utsatts för förföljelse i Afghanistan. Han har liksom många andra hazarer bott i ett annat land.

Heidari har vuxit upp i Iran och har aldrig varit i Afghanistan. Ändå riskerar han att avvisas till Afghanistan.

En annan afghan i en liknande situation som Heidari blev avvisad till Afghanistan i måndags. Han hade jobb på Artek i Åbo, men saknade pass, och fick därför inte uppehållstillstånd.

Minna Saunders, som arbetar med asylsökande och papperslösa i Åbo, berättar på onsdagskvällen att ingen har fått kontakt med honom.

— Polisen sade att han kunde åka till Kabul för att ansöka om pass. Någon från finska ambassaden skulle möta honom på flygplatsen men nu har han gått upp i rök, säger Saunders.

Migri: Lagen borde ändras

Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio är tydlig med att det är lagstiftningen som borde ändras om man vill underlätta beviljandet av främlingspass.

— Vi är redan så tillmötesgående som lagen tillåter, säger Vuorio.

Hon hänvisar till att Migrationsverket redan år 2017 gjorde en linjedragning för att bevilja resehandlingar till personer vars pass hann gå ut under de långa asylprocesserna.

— Vi gjorde bedömningen att det var rimligt eftersom asylansökningarna drog ut så länge efter 2015 då det kom så många asylsökande.

Men då krävs det ändå att man har kommit till landet med ett giltigt pass.

Vuorio anser att det finns skäl att se över lagstiftningen.

— Den nuvarande lagstiftningen är inte anpassad till sådana situationer som vi har i dag.

De som nu hamnar i kläm är personer, som Heidari, som har fått avslag på sin asylansökan, men har arbete och skulle kunna få arbetsuppehållstillstånd, om inte avsaknaden av pass skulle sätta käppar i hjulet.

Man i ett kökEmma Strömberg/SPT

Ali Reza Heidari. Foto: SPT/Emma Strömberg

Heidaris advokat Jari Vuorijoki håller inte med Migris tolkning av lagen.
Enligt honom finns det inga lagliga hinder för att bevilja Hediari ett ettårigt resedokument som skulle göra det möjligt för honom resa till exempel till Afghanistans ambassad i Stockholm för att få ett pass.

Det är inte alls säkert att ambassaden skulle bevilja Heidari ett afghanskt pass, eftersom han aldrig satt sin fot i Afghanistan. Migrationsverket säger att de beviljar främlingspass till personer som bevisligen har försökt men inte kan få pass från sitt hemland. Men Heidari kan inte bevisa detta om han inte kan ta sig till en ambassad och få ett besked därifrån.

Ingen lagberedning på gång

Jorma Kantola, lagstiftningsråd vid Inrikesministeriet, säger att det inte finns något pågående lagstiftningsarbete när det gäller främlingspass.

— Regeringsprogrammet innehåller en punkt om att underlätta processen för personer som har jobb i Finland. Vi har utrett frågan internt på ministeriet, men inget lagstiftningsarbete har inletts, säger Kantola.

Lagstiftningen slår fast att man behöver ett giltigt pass för att få uppehållstillstånd. Undantag kan göras om personen har fått asyl, är offer för människohandel eller av andra humanitära skäl.

— Lagstiftningen nämner ingenting om att kunna få uppehållstillstånd utan giltigt pass för till exempel arbete eller studier, säger Vuorio.

–Vi har gett främlingspass till personer som har familj i Finland, fastän familjeband inte nämns specifikt i lagstiftningen, eftersom rätten till familj finns i de internationella avtal som Finland förbundit sig till. Men den motiveringen kan vi inte ha för ansökningar som är kopplade till uppehållstillstånd för arbete, säger Vuorio.

Kantola säger att utgångspunkten är att man ska kunna identifiera människor som beviljas uppehållstillstånd, vilket inte går om personen inte har ett pass.

— Undantag görs för personer som beviljas asyl så frågan är om kraven att identifiera sig ska vara samma för alla som ansöker om uppehållstillstånd eller inte, säger Kantola.

Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter