Inget fattigstöd för Pargas och Kimitoön — läget inte tillräckligt allvarligt


Kimitoöns vapen. ÅU-foto
Det så kallade fattigstödet, alltså behovsprövad höjning av kommunernas statsandel, sökte 146 kommuner i Finland om i år.
Det ansökta beloppet uppgick detta år, enligt Finansministeriet, till 342 miljoner euro. Högst 60 miljoner euro står till förfogande för höjningen.
Kimitoöns problem ej tillfälliga
Kimitoön finns inte bland de kommuner som ansökt om stödet. Kommundirektör Anneli Pahta motiverar beslutet med att Kimitoön har ekonomiska utmaningar från en lång tid bakåt, inte bara tillfälliga problem som denna stödform är tänkt för.
Eftersom icke brådskande specialsjukvård för Kimitoöborna skjutits upp i år på grund av coronan har man där kommit 800 000 euro billigare undan per 30 juni 2020. Dessutom får man mer statsandelar i år, ungefär en miljon euro mer, för att täcka de utgifter coronan gett upphov till.
— Men till följd av coronan kommer vi att få betala mer till sjukvårdsdistriktet och dessutom ska de ogjorda ingreppen göras i efterhand, säger Pahta och tillägger att det är nästa år som coronaeffekterna kommer att slå hårdare mot Kimitoön.
— De 60 miljonerna som nu delas ut kommer ju vi alla kommuner senare att få betala.
Pahta har tillsammans med Kimitoöns förvaltning studerat vilka kommuner som ansökte om stödet år 2019, och konstaterat att om man ser till inkomstskattesatasen i Kimitoön (19,75 %) och på att det ackumulerade överskottet på tolv miljoner euro så ligger Kimitoön inte lika risigt till som de sökande det året. De sökande hade i medeltal en inkomstskattesats på 21,41 procent.
Pargas ej berättigat till stödet
Pargas ekonomichef Petra Palmroos konstaterar för stadens del att man helt enkelt inte är berättigad till fattigstödet enligt kriterierna.

Pargas stadshus. ÅU-foto
— Det handlar långt om kriterier som gäller en kriskommun. För Pargas del har till exempel staden och koncernen ännu ett positivt ackumulerat överskott i balansen, en skattesats som inte är en procentenhet högre än medeltalet i Finland, samt en skuldbörda per invånare som inte överskrider det genomsnittliga lånebeloppet i kommunkoncernen med 50 procent, säger hon.
Dock, gällande statsandelar som inte är behovsprövade liksom fattigstödet, fick Pargas mer än man i år budgeterat. Man hade räknat med ungefär 30,5 miljoner euro, men fick med den extra coronahöjningen cirka 33,4 miljoner euro.
Tillägget kommer delvis att påverka år 2021 i form av minskade statsandelar.
LÄS OCKSÅ:
Pargasskolor får coronastöd på 100 000 euro — Kimitoön ansöker inte
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.