Förflytta dig till innehållet

Inget entydigt stöd för båtkörkort – justitieminister Anna-Maja Henriksson: Alla behöver inte båtkörkort

Motorbåt. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Efter dödsolyckan på Erstan där två personer dog när en motorbåt körde in i en segelbåt, har ett eventuellt införande av båtkörkort väckt diskussion.

Trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) säger i ett utlåtande att efter att olycksutredningen är färdig kan det diskuteras om det finns orsak till lagändringar kring båtsäkerheten.
För tillfället sker det årligen ungefär femtio båttrafikolyckor med dödlig utgång i Finland. Största delen av de båtar som är inblandade i de här olyckorna är roddbåtar eller små båtar med utombordsmotor. Ofta är också alkohol inblandat.
Minister Marin säger att det finns skäl att utreda hur vi bäst kunde motverka olyckor på vattnet.
Samlingspartiets Saara-Sofia Sirén kommenterar också frågan i ett pressmeddelande, där hon frågar hur regeringen tänker öka säkerheten till sjöss. Hon lyfter fram att 51 personer dog i olyckor med fritidsbåtar under 2018.
– Motorbåtar är inblandade i ungefär 80 procent av olyckorna. Ändå kräver man inte utbildning eller kunnande för att få köra en större eller snabbare båt, kommenterar Sirén.
Sirén vill ha svar av regeringen på hur deras planer för båtförarexamen för förare av större båtar ser ut. Enligt henne vore det mest effektiva sättet att förhindra olyckor att informera och upplysa.
Hon föreslår också att öka övervakningen av livligt trafikerade farleder och öka bevakningen av dem. Man kunde också begränsa användningen av automatstyrning vid överskridning av en viss hastighetsgräns.

Sanna Marin. Foto: Erik Sandström/SPT

Justitieministern: Alla ska inte behöva båtkörkort

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger till SPT att alla båtförare inte behöver körkort.
– Jag är definitivt inte av den åsikten, det är att överreagera.
Tidigare sade hon till STT att det kan finnas skäl att utreda införandet av någon sorts kurs och intyg för båtförare till större båtar. Till SPT säger hon att det handlar om hur vi bäst förebygger olyckor.
– När det gäller de större båtarna med stora motorer så har vi orsak att fundera på vad man kunde göra.
Henriksson säger att ute på vattnet handlar det om att inneha ett allmänt sjövett.
– De stora båtarna kan orsaka större skada än små båtar, därför tror jag inte att det skulle bli sämre av att ha någon typ av prov. Men det hör förstås till trafikministerns område.

Anna-Maja Henriksson. Foto: Catariina Salo/SPT

Sjösäkerheten har blivit bättre

Mikael Salonen, kommodor på Pargas båtklubb, är osäker på om ett båtkörkort skulle förändra människors attityder.
– Det är ju främst frågan om att människor inte förstår att man bakom ett roder måste röra sig på samma sätt som bakom en ratt.
Han säger att alla vet att man inte får köra på en annan båt men att det finns en viss nonchalans som gör att båtförare inte alltid är tillräckligt skärpta. Han säger att en skärgårdsskepparkurs vore bra för alla som rör sig på vattnet.
– Det är väl det minsta man kunde förvänta sig när man rör sig från hemstranden med något annat än en roddbåt.
På Transport- och kommunikationsverket (Traficom) säger enhetschef Ville Räisänen att man är återhållsam till att kommentera hurdana följder olyckan på Erstan kan ha. Däremot säger han att säkerheten till sjöss de facto blivit bättre.
– Båttrafiken har mångfaldigats de senaste årtiondena medan man sett en betydande minskning av olycks- och dödsfall till sjöss.
Ett eventuellt båtkörkort tar Räisänen inte ställning till men hans övergripande bild är att finländarna till stor del är väldigt ansvarskännande sjöfarare.
– Största delen av de som rör sig till sjöss kan bete sig och ta sitt ansvar. Men när totalmängden båtförare stiger så ryms där naturligtvis en liten procent sådana som inte alltid kan agera enligt reglerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter