Förflytta dig till innehållet

KORRIGERAD: Gadolins skyddade laboratorium på Klostergatan får höghus som granne

Ett gult envåningshus.

Klostergatan 5. Huset till höger har tidigare hyst professor Johan Gadolins laboratorium och är skyddat. Foto: ÅU.


Ett höghus får byggas på Klostergatan 5 strax intill Vårdbergsparken, bakom professor Gadolins skyddade laboratoriebyggnad från 1700-talet.  Det beslutade stadsmiljönämnden i går.
Ärendet hade bordlagts två gånger innan nämnden kunde godkänna det.
På ordförande Saara Ilvessalos förslag infördes ett tillägg, som begränsar höjden på nybygget till 40,9 meter. Det betyder att huset bara får vara en meter högre än de omkringliggande höghusen.
Förslaget godkändes med rösterna 11-0. Vänsterförbundets nämndmedlemmar, som hade föreslagit att återremittera ärendet, röstade blankt.

Kulturhistoriskt värdefullt område

Klostergatan 5, vid foten av Vårdberget, är en del av ett landskap som definieras som kulturhistoriskt värdefullt.
På tomten finns tre byggnader, varav den äldsta, byggd 1798, har varit Johan Gadolins laboratorium. Gadolin var professor i kemi vid Kungliga Akademien i Åbo 1798–1822.
Den gamla laboratoriebyggnaden är skyddad och har sedan 2016 fungerat som ett daghem.
De två övriga byggnaderna har byggts på 1920-talet.

Sexvåningshus planeras

Den gamla laboratoriebyggnaden används för tillfället som ett daghem och enligt planerna skulle daghemsverksamheten även kunna fortsätta i framtiden.
Enligt utkastet till förändringen av detaljplanen skulle man i  bakre delen av tomten låta resa ett höghus med sex våningar. Nybygget har en byggrätt på 2 100 våningskvadratmeter.
Enligt detaljplanen är tomten reserverad för bostadshöghus. Där får även finnas daghems-, service-, handels- eller museiverksamhet.

Nybygget stöter på motstånd

Under processens inledande skede lämnade 14 personer, fem husbolag, Åbo ungdomsfullmäktige och Turun Kemistikerho och Kemiska sällskapet i Åbo tillsammans in reservationer mot förslaget.
Även TeliaSonera Finland lämnade in ett ställningstagande.
De som lämnade in reservationer lyfte fram områdets kulturhistoriska betydelse och det speciella landskapet. En del av dem som kontaktade beslutsfattarna ansåg att ett nytt höghus intill Vårdbergsparken skulle försämra parkens kvalitet.
Alla utom två av dem som lämnande in reservationer var av den åsikten att man inte borde bygga ett höghus på området. En del ansåg att man emellertid nog kunde bygga en lägre byggnad som kunde användas som bostadshus, daghem eller museum.

Bristen på parkeringsplatser oroar

Något som oroat dem som redan bor i kvarteren runt laboratoriet är de få parkeringsplatserna i området och hur ett nybygge skulle påverka läget.
Det råder ett krav på att det ska finnas en bilplats per 120 våningskvadratmeter, och enligt förslaget till den nya detaljplanen skulle bilplatserna för det nya huset komma att placeras i en underjordisk parkeringshall. Infarten till parkeringshallen skulle komma att placeras i den bakre delen av tomten.
De som kommer för att lämna av eller hämta barn från daghemmet på tomten kunde även i framtiden göra det här vid trottoaren.
Stadsmiljönämndens nästa möte är den 27 augusti.
Korrigerad 21.8 kl 07.52. I den ursprungliga artikeln stod det att ärendet hade bordlagts. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter