Inget behov för snabbtest i Åbo just nu – de pålitligare PCR-testen fixar jobbet

I Helsingfors ska den offentliga vården snart ta i bruk antigentest, så kallade snabbtest, på en coronabuss, skriver HBL.
I Åbo har en coronabuss rullat på sedan december. Däremot har snabbtesten hittills inte använts flitigt, annat än inom den privata vården.
Ett antigentest är snabbare än ett PCR-test. Det ger resultat inom 10–30 minuter, medan ett PCR-test kräver cirka ett och ett halvt dygn. Snabbtesten möjliggör därför masstest i större skala.
Om de används som kompletterande test, vid sidan av PCR-testen, kan snabbtesten därför hjälpa till i smittspårningen, säger Jarmo Oksi, ansvarande överläkare vid ÅUCS:s infektionsavdelning.
– Om det innebär att vi kan testa betydligt fler människor och hitta fler smittfall, varför inte.
Olika testmetoder
- PCR-test har visat sig vara de säkraste, och används mest inom den offentliga vården i Finland.
- Antigentest, eller snabbtest, är inte lika känsliga och ger ett mindre pålitligt resultat.
- Fördelen med antigentest är att de ger resultat mycket snabbare. De är också enklare att utföra, eftersom de inte kräver specialutbildad laboratoriepersonal.
- Ett negativt antigentestresultat befriar en inte från karantän som förordnats av smittskyddsmyndigheter.
Källa: THL
Mindre pålitliga
Antigentesten är dock inte lika pålitliga som de känsligare PCR-testen. I Danmark, där snabbtesten används mycket, har nästan hälften av de negativa resultaten konstaterats falska, visar en studie från Statens Serum Institut.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar att följa upp negativa testresultat från snabbtest med ett PCR-test, vilket också är tanken i Helsingfors.
Oksi framhäver också riskerna med antigentesten.
– Risken med ett falskt negativt test är ju att någon som är smittad med covid-19 får en falsk säkerhetskänsla, som kan göra att man släpper loss och inte är så försiktig.
Många testas i Åbo
Dagligen testas mellan 700 och 1 500 personer i Åbo, de senaste dagarna har det varit över tusen. Under de senaste veckorna, när epidemin nådde en pik, har cirka sex procent av testen varit positiva.
Hur mycket man vill investera i att bredda testkapaciteten, är en balansgång mellan behov och resurser, säger Oksi.
Tytti Vuorinen, överläkare i molekylmikrobiologi och virologi, säger att behovet av fler och snabbare test är inte aktuellt i Åbo nu.
– För tillfället räcker vår kapacitet till att göra upp till 2 000 PCR-test per dag, och resultaten fås inom ett dygn. Vi är väl rutinerade vid det här laget, också vid gränserna lyckas vi hålla uppe takten.
Just nu är incidensen på nedgång. Om mutationer och nya virusvarianter ger upphov till ett större testbehov i framtiden, utesluter dock varken Vuorinen eller Oksi att fler snabbtest kan tas i bruk också här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.