Förflytta dig till innehållet

Inget "Äntligen!" av ÅA:s litteraturvetarstuderande när Nobelprisen i litteratur delades ut

Fyra studerande kring en dator

På ÅU:s begäran följer litteraturvetarstuderandena Roland Ingelin, Rosanna Fellman, Sofia Nordberg och Matilda Lindblom med när årets och fjolårets Nobelpristagare i litteratur offentliggörs. Foto: Carina Holm


När klockan är 14 på torsdagseftermiddagen meddelar Svenska Akademien att den polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur 2018 och att den österrikiske författaren Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019.
Litteraturvetarstuderandena Matilda Lindblom, Rosanna Fellman, Roland Ingelin och Sofia Nordberg ser lite förbryllade ut.
— Va? Jag vet inte vem den polska författaren är.
— Jag känner inte till någondera.
— Namnen är kanske bekanta, men vem läser dem?
Ingen av de fyra har läst något av någon av pristagarna.

Ingen markering

Mest besvikna är de över att Svenska Akademien nu delar ut fjolårets pris, som om ingenting skulle ha hänt, trots att Akademien i fjol inte delade ut något pris på grund av den kaotiska situation som rådde på grund av de skandaler som avslöjades inom den.
— Jag tycker att Akademien borde ha låtit blir att dela ut fjolårets Nobelpris i litteratur helt och hållet som en markering, säger Matilda Lindblom, tredje årets studerande, och de andra håller med.
— Tänk att de inte sade något om det, säger Rosanna Fellman.
Roland Ingelin, som studerar litteraturvetenskap för femte året, säger att han inte sätter så stort värde på Nobelpriset i litteratur.
— Att utse en pristagare är en svår uppgift på många sätt. Det finns inga tydliga markörer som i fotboll, vem ska man lyfta fram? Vilken författare är värd de här pengarna och den här uppmärksamheten  som följer med?
Det ges ut miljoner böcker varje år, säger han, och det är omöjligt för juryn att läsa alla.
— Juryn behärskar inte alla språk och blir därför beroende av översättningar, som ibland kan vara översatta av andra översättningar.
— Det rättvisaste skulle vara att människor i olika länder fick utse pristagaren, men det skulle bli som ett litteratur-EU eller kanske litteratur-Nato, säger Rosanna Fellman, som också studerar litteraturvetenskap för femte året.

Fyra studerande

Sofia Nordberg, Roland Ingelin, Matilda Lindblom och Rosanna Fellman studerar litteraturvetenskap vid ÅA. Foto: Carina Holm

Hellre till någon som människor känner till

Sofia Nordberg, fjärde årets studerande, säger att Nobelpriset i litteratur känns väldigt högkulturellt.
— Ofta är det många som inte har läst pristagaren. Priset borde hellre gå till en författare som fler människor känner till och har läst, och inte bara de som är jätteinsatta i litteratur.
Strax innan pristagarnas namn offentliggörs säger hon att hon hoppas på den kanadensiska författaren Margaret Atwood.
— Hon är en jätteviktig författare för nutiden med viktiga teman.
Matilda Lindblom håller med.
— Jag tycker jättemycket om hennes böcker. Jag har en personlig koppling till hennes verk. Hon är också ett namn som många känner igen, och som har skrivit verk som är samhälleligt viktiga med stor påverkan.
Sofia Nordberg tycker att uppdelningen i hög- och lågkultur är problematisk, så att exempelvis en författare som skriver för barn inte har en chans att få Nobelpriset.

Tänker kolla upp pristagarna

Kommer ni att läsa årets pristagare?
— Vi har två namn som ingen känner till, men som det anses att alla nu borde läsa för att det ingår i bildningsprocessen. Men annan litteratur kan vara minst lika bra. Den som hittar rätt bok till rätt läsare har ett stort värde. För det behöver man inte Nobelpriset, säger Roland Ingelin.
Matilda Lindblom säger att hennes nyfikenhet kommer att få henne att läsa om författarna.
— Jag vill veta vad de har gjort och kolla varför de får priset, även om jag kanske inte läser deras verk.
Sofia Nordberg tänker kolla upp deras verk.
— Om de verkar intressanta så läser jag dem.
Rosanna Fellman säger att hon förmodligen läser deras största verk.
— Jag följer med nyheter och vill vara uppdaterad om vad som anses stort i världen inom mitt område.
— Det finns två sätt att läsa: som litteraturvetare med analytiska brillor och nöjesläsning. De här pristagarna är intressanta som litterturvetarläsning, säger Roland Ingelin.

Bok i bokhylla på bibliotek

En av Nobelpristagaren Peter Handkes böcker i bokhyllan på huvudbiblioteket i Åbo. Foto: Carina Holm


Inte heller på huvudbiblioteket i Åbo välter utnämningen av årets och fjolårets Nobelpristagare i litteratur några bokhyllor.
En timme efter att pristagarna har offentliggjorts finns inga böcker av dem framplockade och till exempel Peter Handkes ”Mitt år i Ingenmansbukten” står i hyllan för svenskspråkiga romaner, som en bok bland alla andra böcker.

Dela artikeln

En kommentar: “Inget "Äntligen!" av ÅA:s litteraturvetarstuderande när Nobelprisen i litteratur delades ut

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter