"Ingen skola i Kimitoön ska nu stänga" — gruppordförande har gemensam linje


I Dalsbruks skola ser politiker gärna mer verksamheter än nu. ÅU-foto
Gruppordförandena på Kimitoön har nyligen träffats och då enats om en rad aktuella sparfrågor.
Majoriteten av de politiska grupperingarna på Kimitoön hade innan det hållit sina gruppmöten gällande sparprogrammet Balans 2020.
Nu begär man ytterligare utredningar av tjänstemännen, utgående från de förändringar politikerna önskar i tidigare presenterade alternativ.
Aktuellt just nu är dels hur äldreomsorgen ska ordnas i framtiden dels hur servicenätet av skolor, bibliotek och kök ska se ut.
Skolor ska inte stänga men husen ska fyllas
Gällande skolfrågan vill Helena Fabritius, ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp, klart och tydligt föra fram att ingen skola i Kimitoön nu ska stänga.
Debatten om eventuella skolstängningar, som lagts fram som möjliga alternativ bland många andra, har gått het. Fabritius poängterar att politikerna måste få olika hypotetiska alternativ att fundera över innan man kan komma till en lösning.
— Men byggnaderna ska fyllas, de kan inte vara halvfulla som nu, säger Fabritius.
Skolan i Rosala vill man utveckla
Hitis-Rosala skola ser gruppordförandena gärna att utvecklas, istället för att man skulle stänga den.

Hitis-Rosala skola. Foto: Pia Heikkilä
Här ser man gärna att finskspråkiga skolbarn i skärgården kunde få distansundervisning från någon av de finska skolorna på fasta Kimitoön. Ämnen som till exempel musik, teckning och gymnastik kunde de ha tillsammans med skolans svenskspråkiga elever.
— Vi vill gärna stödja den inflyttningskampanj som pågår på Hitis och Rosala, säger Fabritius.
Även de svenskspråkiga högstadieelever som bor i skärgården kunde här få distansundervisning en till två gånger i veckan, istället för att sätta flera timmar på skolresor till fastlandet.
Mer verksamhet till Dalsbruks skola
Gällande finskspråkiga Taalintehtaan koulu i Dalsbruk framhåller man att årskurs ett till sex ska finnas kvar i Dalsbruk — skolan ska inte stänga.
— Var eleverna fysiskt ska finnas är en annan sak, säger Fabritius och ser som en möjlighet den del av Dalsbruks skola som inrymmer de högre klasserna, eftersom de eleverna är få.
— Vi ser på möjligheter att flytta antingen Taalintehtaan koulus elever eller Dalsbruks bibliotek in i Dalsbruks skola.

Taalintehtaan koulu finns i Dalsbruk, alldeles nära den svenskspråkiga skolan. Foto: Emilia Örnmark
Fler elever till Västanfjärd
Vidare vill gruppordförandena att man ser över nuvarande skoldistriktsgränser. Det här berör främst Västanfjärds skola i Nivelax, där elevantalet nu är lågt (43 elever 2020-2021).
Det finns elever som har kortare väg till denna skola än till Dalsbruk eller Kimito där de nu är placerade — den vägen kunde man kanske jämna ut elevantalet i skolorna.
Fabritius är övertygad om att Kimitoöns tjänstemän kan hitta någon fungerande lösning på det här.
Tre kök, eller fyra
För de kommunala köken är de flesta gruppordföranden överens om att treköksmodellen är att föredra. Köken är i det alternativet Kimito skolcentrums kök, Dalsbruks skolas kök och Silva daghems kök.

Går det enligt gruppordförandenas riktlinje bantas tillredningsköken på Kimitoön till tre. Till exempel tillredningsköket i Västanfjärd skulle då stängas. Foto: Emilia Örnmark
— Men vi vill att tjänstemännen utreder om all mat till åldringsvården kunde tillredas i Hannahemmet. Maten för äldre är annorlunda än för barn, och dessutom vore det bra med ett kök på Kimitoön som skulle vara öppet varje dag, året om.
Mer digitala lösningar
De distanslösningar elever och lärare tillägnat sig under coronakrisen vill man ta vara på.
— Men den distansundervisningen sker alltså i skolorna. Kanske det på Kimitoön finns en lärare som är speciellt duktig på något ämne – då kan man utnyttja det kunnande för elever också i andra skolor.
— Men inflyttning behöver vi hur som helst i framtiden, poängterar Fabritius.

Helena Fabritius är ny ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp. Foto: privat
Inväntar mer Sote-info
Vissa av gruppmötena som föregick gruppordförandemötet hade ägt rum innan regeringen kom med riktlinjerna för den nya social- och hälsovårdsreformen, vilket betyder att vissa saker kommer att omvärderas, i väntan på mera information.
Den 22 juni ska fullmäktige fatta beslut om vilken riktning Kimitoön väljer i dessa frågor.
— Jag hoppas att vi klarar att spara 1,7 miljoner euro. I något skede måste vi klara att spara ytterligare 1,5 miljoner, säger Fabritius.
LÄS OCKSÅ:
Tre kommunala äldreboenden förespråkas — Silverbacken kan bli kvar i kommunal ägo
Hitis-Rosala skola på fallrepet — stänga skolor är ett alternativ då Kimitoön ska spara
Föräldraförening vill bevara Taalintehtaan koulu
Insändare: Skolorna och köken på Kimitoön
En liten korrigering, SDP, Vf och Gröna ansåg att nuvarande kök bör fortsätta, Fri Samverkans åsikt blev oklart när de inte hade haft sitt gruppmöte.
Johan Sundqvist
SDP:s fullmäktige gruppordförande
Kimitoöns kommun