Ingen rusning för att ändra stugan till fast bostad i Pargas och Kimitoön

I varken Pargas eller Kimitoön är det just nu någon rusning för att ansöka om undantagslov – vilket vanligen är det första steget i processen då man vill ändra sommarstugan till permanent boende.
Som en följd av marknadsföringsåtgärder, till exempel en video med lättfattliga instruktioner, hade Pargas stad en tillväxt av ansökningar i fjol, då man beviljade sju undantag för ändring av användningsändamål. I år har man hittills beviljat tre undantag och två är under behandling. Gällande bygglov är det i år sju som sökt ändringslov för att ändra fritidsbostaden till bostadshus eller fått beslut om det.
På Kimitoön ökade ansökningarna om undantagslov som gällde ändring av användningsändamålet år 2020 från tidigare cirka fem per år till närmare tio. I år har hittills fem undantagslov beviljats. Gällande årets bygglov som gäller det här är tio under behandling eller behandlade.
Så här många vill flytta till stugan
Kimitoön
Undantagslov 2020: 9
Undantagslov hittills i år: 5
Bygglov gällande detta i år: 10 behandlade/under behandling.
Pargas
Undantagslov 2020: 7
Undantagslov hittills i år: 3 beviljade, 2 under behandling.
Bygglov gällande detta i år: 7 har ansökt eller fått beslut.
Kimitoöns Kartläggningssedel har gått åt, men få har använt
Enligt Kimitoöns tillsynschef Dan Renfors kan bara ett fåtal av byggloven förknippas med den kartläggningssedel kommunen lanserade i början av året. Sedeln är utvecklad för att förenkla processen och den har haft bra åtgång: fyra sedlar har man kvar av de tjugo kommunen budgeterat för i år.
Värdet på sedeln är 500 euro och den kan användas till att anlita en behörig planerare som utreder vilka åtgärder och vilken typ av bygglov som krävs för att stugan ska få godkännande som permanent boende.
Några konkreta resultat i större skala är det dock för tidigt att se.
– Hittills har vi betalat ut summan till tre fastighetsägare, som låtit göra utredningen. Sex månader har man tid på sig, säger Kimitoöns företagsrådgivare Mats Nurmio, som håller i trådarna för det här.
De tre som satt i gång processen har enligt Nurmio faktiskt också flyttat permanent till Kimitoön, även om en flyttanmälan inte är ett kriterium.
Eftersom de flesta sedlar beviljades under våren räknar Nurmio att det senast nu under hösten blir aktuellt att utnyttja sedeln. Man förbereder sig på att snart börja ringa runt till dem som har en outnyttjad sedel.
– Jag hade nog väntat mig en snabbare process. Kartläggningen borde inte vara en så stor sak, det här handlar ju inte ännu om att verkställa de eventuella ändringarna på fastigheten.
Nurmio säger att de sexton som ansökt om sedeln och fått den har ställt sig positiva till tjänsten.
– Men många av dem har nog haft en eventuell flytt i tankarna redan tidigare – sedeln har sedan gett dem en knuff.

Kan handla om att planerarna har fullt upp
Också Dan Renfors förundrar sig över att sedeln åtminstone än så länge inte nått önskat resultat. Han poängterar att med en bra kartläggning krävs sedan mindre arbete med planeringen.
Renfors ser en möjlig flaskhals i att planerarna på Kimitoön har fullt upp, och dessutom har kanske inte budskapet om kartläggningssedelns syfte nått dem.
Vare sig en beviljad eller en utbetalad kartläggningssedel förbinder fastighetsägaren till en tillståndsprocess.
I Pargas får man hjälp utan sedel
I Pargas har man inte någon motsvarande kartläggningssedel, men hjälper kunder som vill ändra sommarstugan till permanent boende att hitta rätt.
– Det här har ju visat sig vara något folk uppfattar som invecklat, säger Heidi Saaristo-Levin, planläggningschef i Pargas stad.
– Då en kund kontaktar oss går vi tillsammans igenom läget och handleder vidare i ärendet. I Pargas har beslutanderätten i ärendena om undantagslov delegerats till tjänsteinnehavaren, vilket har försnabbat processen märkbart. Nu lyckas vi oftast fatta beslut inom ett par veckor.
På Kimitoön är behandlingstiden två eller tre månader, eftersom det är tekniska nämnden som fattar beslut om undantagslov.
Undantagslovet kan till exempel handla om att området i fråga i general- eller detaljplanen är reserverat för fritidsbostäder. Då krävs ett undantagslov innan man kan gå vidare till bygglovsprocessen för att efter eventuella åtgärder registrera en bostad som året runt-boende.
– Få får avslag på ansökan om undantagslov. Men om man får det kan det handla om att tomten är för liten, att fastigheten ligger på ett område med risk för översvämning, eller att det handlar om en holme utan några förbindelser, säger Saaristo-Levin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.