Förflytta dig till innehållet

Ingen rår på restaurangpråmen som ligger i Nagu – rykten för henne bland annat till Österbotten, men ägaren vill inte kommentera

Arkiv/Kim Lund
en gammal blåvit båt
Restaurangpråmen har sedan januari 2021 legat vid Vikom Marinas kaj i Nagu.

Då restaurangpråmen Maneechai – eller Ristorante Italia – bogserades bort från Östra hamnen i Mariehamn i januari 2021 och kom till Nagu var det ingen som visste att den skulle bli kvar där ända fram tills nu.

LÄS OCKSÅ

Och veterligen är den inte på väg vidare den närmaste tiden, trots att Pargas stad och Vikom Marina vars kaj den ligger vid gärna skulle se att den lämnade orten. I folkmun kallas pråmen också för ”Matvraket”.

Mycket snack, litet verkstad

Pargas stads miljövårdsinspektör Tomas Kull som haft hand om ärendet från stadens sida har varit i kontakt med ägaren vid flera tillfällen och fått höra om att det varit för avsikt att flytta den.

– Bland annat nämndes det om en spekulant från Sverige som varit intresserad av ett köp, men det lär ha fallit på att den tilltänkta köparen inte hittat någon plats för den, säger Kull.

en gammal svartvit bild på ett ångfartygWilhelm Wahrenberg/Sjöhistoriska museet
I sina glansdagar. Den här bilden på ångfartyget Örebro III är tagen under tidigt 1900-tal.

Restaurangpråmens många vändningar

  • Ångfartyget byggdes 1900 vid Bergsunds mekaniska verkstad i Stockholm, levererades till Örebro Nya Rederi Ab och togs i trafik som Örebro III mellan Örebro och Stockholm.
  • Såldes 1934 till Örebro Rederi Ab.
  • Läggs upp 1957.
  • Såldes 1959 till Ab Skånska cementgjuteriet och blev logementfartyg som Lindö II.
  • 1989 säljs hon två gånger och döps om till Arken av Sundsvall.
  • 1991 säljs hon igen och byggs om till restaurangpråm och återvänder till Örebro.
  • Bogseras 1997 till Uppsala och döps inofficiellt till ”Mathilda”.
  • Säljs år 2000 till Mariehamn och blir 2002 restaurangpråmen Maneechai.
  • Togs över av Giuseppe Grecos företag 2013 och bytte namn till ”Ristorante Italia”.
  • 2017 skulle pråmen säljas till Gävle, men ingen affär blev någonsin av.
  • I november 2018 sade Mariehamns hamn upp hyresavtalet för kajplatsen med sex månaders uppsägningstid.
  • I maj 2019 blev Pargas aktuellt för pråmen, men Greco backade.
  • I januari 2021 bogserades hon till Ernholm i Nagu, där hon legat sedan dess.

Källor: Sjöhistoriska museet/Skärgårdsbåtar.se, Nya Åland

Enligt Kull har ägaren också haft planer på att bogsera båten till annan ort för att där öppna restaurang i den.

– Ur stadens synvinkel är det här ett bekymmersamt fall, eftersom vi inte kan göra någonting innan pråmen kan anses vara övergiven. Men i och med att den är under uppsikt och ägaren har varit i Nagu för att se till den kan vi inte anse den vara övergiven, säger Kull.

Ägaren vill inte prata med ÅU

Att få reda på hur det i verkligheten ligger till visar sig inte så enkelt, eftersom ägarföretaget Italian Food GS Ab:s vd Giuseppe Greco inte vill kommentera ärendet för ÅU.

Vikom Marina har ingått ett hyresavtal med Greco då båten anlände och situationen påminner nu mycket om motsvarande i Mariehamn, där staden slutligen tog vräkningen till Ålands tingsrätt som i november 2020 slog fast att pråmen ska flyttas omedelbart.

LÄS OCKSÅ

Greco överklagade tingsrättens beslut till Åbo hovrätt, men drog tillbaka sin överklagan innan hovrätten hunnit behandla den.

Redan i maj 2019 var det aktuellt med att flytta båten till Pargas gästhamn, men bygg- och miljönämnden i Pargas ställde krav på både bankgaranti och kajrenovering för att det skulle kunna bli av – och kort därefter backade Greco bland annat med hänvisning till de negativa skriverier som florerade i sociala medier.

LÄS OCKSÅ

Kull berättar att miljötillsynen inspekterat pråmen och att den är tätad invändigt. Någon risk för att den sjunker finns enligt honom inte. Skrovet är förstärkt med betong. Den enda risken han ser för sjödugligheten är eventuell nederbörd som kommer in i pråmen via däck.

– Vi har ingen orsak att tro att ägaren har för avsikt att överge pråmen, eftersom det satsats en hel del pengar på den och ägaren antingen genom att starta upp verksamheten eller sälja den vidare vill få sina pengar tillbaka, säger Kull.

Stör bränsleförsäljningen

I diskussioner med Kull och Pekka Sillanpää på Vikom Marina figurerar bland annat orter som Kristinestad, Karleby och Jakobstad. Men hur det på riktigt ligger till med den saken går alltså inte att verifiera med ägaren.

Vikom Marina ser pråmen som ett stort problem som dessutom ställer till det för den egna verksamheten.

en gammal blåvit båtTomas Kull/Pargas stad
”Smaker från Sicilien”. Så står det på skylten längst uppe på pråmen just nu.

– Den tar upp två–tre kajplatser hos oss och ligger dessutom litet i vägen för vår bränsleförsäljning. Det senaste budet jag har fått är att den ska flyttas till Österbotten, men inget har hänt sedan maj då vi senast fick det budet, säger Sillanpää.

Ur hans synvinkel ställer restaurangpråmen enbart till med problem.

– Dessutom har jag blivit meddelad att den inte får flyttas innan den är granskad och bedöms som sjöduglig, men vems ansvar ligger det på egentligen, frågar Sillanpää sig.

Företaget Italian Food GS Ab med Kronoby som hemort har under de senaste två åren fyra fordringar på sammanlagt 27 156,66 euro i utsökningsregistret. Sökande är skadeförsäkringsbolaget If, Mariehamns hamn Ab samt Skatteförvaltningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter