Ingen notdragning under marknaden i Rimito i år heller – isen har inte varit tillräckligt tjock sedan 2013


Pekka Laine, Reijo Lumento och Riina Karjalainen säljer strömming. En del av intäkterna går till välgörenhet. Foto: Fredrik Häggman
I helgen ordnades den traditionella notströmmingsmarknaden i byn Röölä på Rimito. Marknaden har ett 40-tal år på nacken och har fått sitt namn efter dess traditionella huvudsakliga programpunkt – notdragning.
En not är ett fiskeredskap i form av ett stort nät, med en bredd på cirka 200 meter. Just i Rimito fiskar man med noten i en vak, vintertid. Noten sänks ner i vattnet i ungefär tre timmar, och dras sedan upp av ett tjugotal personer. Sedan 2013 har dock marknadsbesökarna fått klara sig utan notdragning på grund av de dåliga isarna.
– I fjol kunde vi göra en provdragning dagen innan marknaden, men problemet är att man under marknadsdagen måste räkna med att isen håller för publiken också. Det krävs ungefär 35 centimeter is och så tjock har den inte varit de senaste sex åren, säger Juha Haapakoski från Rymättylä Lions som ordnar marknaden.
Idén till att göra ett jippo av notdragningen uppstod av att tekniken började dö ut.
– Om någon ska komma ihåg hur man använder noten i framtiden så måste notdragningstillfällen ordnas, säger Haapakoski.
Trots att det inte blev någon notdragning i år heller har marknaden, enligt arrangörernas uppskattning, besökts av över 2000 personer.
– Det är ungefär lika mycket som ifjol. Vi kan vara helt nöjda, säger Haapakoski.
Som namnet säger säljs det också strömming på marknaden, både av Lions och av andra försäljare. Lions strömming var införskaffad i Nystad den här gången.
– Vi har tre stycken 300-literslådor fyllda med strömming, och ungefär en och en halv har gått åt. Det är lite mindre än tidigare år, jag vet inte vad det beror på. Vissa år är det ruljangs vid strömmingsförsäljningen direkt på morgonen, men så var det inte den här gången, säger Riina Karjalainen vid strömmingsbordet.

Arrangörer. Juha Haapakoski, Hannu Heinonen och Martti Jaanto. Foto: Fredrik Häggman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.