Ingen nåd av HUS – minskad jour vid Raseborgs sjukhus kanske redan i höst

På måndagen godkände HUS-sammanslutningens styrelse planen enligt vilken verksamheten vid Raseborgs sjukhus gradvis börjar överföras till Västra Nylands välfärdsområde före början av nästa år. Men förändringar i jouren är att vänta redan i höst.
Helhetsansvaret för verksamheten vid Raseborgs sjukhus övergår från början av 2025 till Västra Nylands välfärdsområde. HUS och Västra Nylands välfärdsområde har tillsammans planerat förändringen.
HUS-sammanslutningens styrelse godkände planen, enligt vilken de operativa förändringarna genomförs gradvis redan under hösten 2024 och förändringarna som gäller personalen i början av 2025.
I ett pressmeddelande skriver HUS att jouren vid Raseborgs sjukhus eventuellt ändrar redan under hösten och blir en akutmottagning med omfattande öppettid för vilken HUS svarar fram till slutet av 2024.
HUS nuvarande specialtillstånd för att ordna jour inom primärvården upphör den 31 december 2024. I fortsättningen kan Västra Nylands välfärdsområde ordna jourmottagning vid Raseborgs sjukhus.
Från början av 2025 producerar HUS andra polikliniktjänster inom den specialiserade sjukvården och diagnostiska tjänster på Raseborgs sjukhusområde.
Det egentliga avtalet om överlåtelse av rörelse kommer upp till behandling i HUS-sammanslutningens styrelse och Västra Nylands välfärdsområdesstyrelse i juni.
Det lutar med andra ord mot att jouren inte fortsätter i nuvarande omfattning, ifall inte välfärdsområdet tar en annan linje.
SFP lämnade in ett ändringsförslag till beslutet, som skulle ha säkrat att HUS inte gör ändringar i jouren innan välfärdsområdets inställning till jourens omfattning är klar.
– Jag lämnade in ändringsförslaget, som tyvärr inte fick stöd av majoriteten i styrelsen. Det är välfärdsområdet och inte HUS som ska fatta beslut om jouren, eftersom jouren övergår till välfärdsområdet från år 2025. Majoriteten av våra kolleger i HUS styrelse ser inte vikten av jouren. Det är verkligt nedslående, säger styrelsemedlem Karin Cederlöf i ett pressmeddelande.
Cederlöf påtalar ändå att välfärdsområdet ännu kan inta en annan ställning.
– Jag hoppas att välfärdsområdet nu tar tag i saken och fattar snabbt beslut om jourens fortsättning. Det kan ännu rädda 24/7-jouren, säger Cederlöf.
SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström är besviken angående HUS-sammanslutningens styrelses beslut som kan innebära att man minskar på jourens service redan under höstperioden.
– Detta är en besvikelse men vi fortsätter kampen för sjukhuset i välfärdsområdet. Nu är bollen hos välfärdsområdet och beslut blir det senast i juni, säger Wickström, som sitter i Västra Nylands välfärdsområdes styrelse.
Wickström är besviken på att SDP splittrades i frågan på styrelsemötet.
– Det var tråkigt att SDP inte stödde sjukhusets jour utan splittrades i omröstningen. Jag hoppas SDP stödjer jouren i Västra Nylands välfärdsområde. Allt stöd behövs för vårt regionsjukhus. Nu fattade man ett förhastat beslut i frågan, säger Wickström i ett pressmeddelande.
”Indirekt följd av regeringsprogrammet”
SDP:s riksdagsledamot Johan Kvarnström håller med om att HUS beslut att slopa jour nattetid vid Raseborgs sjukhus är olyckligt på flera sätt.
– För det första finns det flera argument för att behålla dygnetruntjouren ens på nuvarande nivå: trygghet, regionens särdrag, vikten av närservice, att övriga jourer i Nyland har rusning och så vidare.
– För det andra är det en märklig tågordning att först besluta att HUS ska lämna över jouren till välfärdsområdet från 2025 och sedan innan området fattat beslut om jourens framtid så väljer HUS att förminska jouren i förtid, medan undantagslovet ännu är i kraft. Det är vad jag vet helt exceptionellt att inte använda ett sådant lov tiden ut. Området som ska ansvara för jouren bör få besluta om den. HUS agerande är således en skymf mot demokratin.
– För det tredje är det här delvis en indirekt olycklig följd av ett direkt olyckligt regeringsprogram. Där finns nämligen förutom allmän stor press på vårdens finansiering också en punkt om att det ska sparas på jourer.
Kvarnström säger i ett pressmeddelande att han har skrivit och ringt runt i ärendet under veckoslutet.
–Resultatet på måndagen är förstås en grym besvikelse då också flera av mitt partis representanter i HUS-styrelsen röstade med beredningen. Nu blir det politiskt svårare, men inte omöjligt, för välfärdsområdet att nå ett beslut om fortsatt dygnetruntjour vid sjukhuset. Det hela försvåras ytterligare om vi i riksdagen inte vinner en eventuell kamp mot ett eventuellt regeringsförslag som omöjliggör den typ av undantagslov som sjukhuset har i dag. Förhoppningsvis slopar regeringen förslagen i nämnda rapport.
Artikeln uppdaterad med Kvarnströms kommentarer klockan 15.47.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.