Ingen kris inom hemvården – bara personalbrist


Anne Vuorinen är öppenvårdschef inom Åbo stads äldreomsorg och handikappservice. Foto: Monica Forssell
Det finns ingen kris. Det slår Anne Vuorinen, öppenvårdschef inom äldreomsorg och handikappservice vid Åbo stad, fast.
-Vi har ingen kris. Vi har bara stor brist på arbetskraft. Vi får inte tag på vikarier och inte heller ordinariepersonal, förklarar Vuorinen.
Men på vilket sätt anser du att hemvården i Åbo inte är i kris om ni inte har tillräckligt med anställda?
-Jag tycker att man kan tala om en kris först om servicen inte sköts, svarar Vuorinen och hävdar alltså att man inte prutar på servicenivån, trots att antalet vårdare inte vill räcka till.
”Krisrubriker förvärrar situationen”
Regionförvaltningsverket lyfter visserligen fram i en färsk arbetarskyddsgranskning, att hemvårdarna har så bråttom att de är tvungna att lämna uppgifter ogjorda, men enligt Vuorinen handlar det ändå inte om någon kris.
Att tala om en kris förvärrar bara situationen, anser Vuorinen.
– Den senaste tidens krisrubriker har bara lett till att vikarier vi haft på lut har backat. För vem skulle nu vilja komma till en arbetsplats som är i kris
Behovet av hemvård bör granskas
Åbo stadsfullmäktige diskuterade hemvården på sin frågetimme i början av veckan och politikerna uttryckte då oro för den höga sjukfrånvaron bland hemvårdarna, att äldre personer som är beroende av hemvård blivit utan vård och att staden debiterat för besök som inte gjorts.
Hur man ska lösa situationen finns det olika åsikter om.

Hemvårdens administration finns på Slottsgatan 39 i Åbo. Foto: Monica Forssell
Inom hemvården ser man kontinuerligt över verksamheten och Vuorinen lyfter bland annat fram att man borde granska behovet av hemvård mera kritiskt.
Menar du alltså att det finns klienter som får hemvård i onödan?
-Ska vi säga som så att det är så bråttom överallt att det kan hända att hemvård beviljas på alltför lösa grunder och att klienten kanske skulle vara betjänt av annan slags hjälp än hemvård.
I en del städer går man först igenom klientens rehabiliteringsmöjligheter, innan man sätter in hemvård. Ett liknande system skulle Vuorinen gärna se att det fanns också i Åbo.
Mera personal, bättre löner och lärlingar
I en enkät som Åbo Underrättelser nyligen utförde bland Åbo stads fullmäktigegrupper lyfter beslutsfattarna fram följande lösningar:
Utomstående konsult som utreder situationen, fler anställda, bättre löner, utveckling av hemvården, tätare samarbete med privata aktörer och tredje sektorn, mera servicesedlar och fler närvårdarstuderande inom Åbo stads hemvård.
I Vuorinens öron är det mera personal, bättre löner och fler närvårdarstuderande som låter bäst.
100 euro mera lön i grannkommunerna
En ansökan om fler vakanser inom resurspoolen, det vill säga en slags vikariepool inom hemvården, har gjorts i början av året och Vuorinen hoppas att beslutsfattarna nu går med på att poolen utvidgas från 37 till 50 anställda.
Beträffande lönerna vet Vuorinen berätta att hemvårdarnas månadslön är 100 euro större både i S:t Karins och Lundo.
-Åbo är nog på efterkälke då det gäller lönerna, anser Vuorinen och säger att man försökt påverka lönesättningen för de vårdare som jobbar inom resurspoolen, men utan resultat.
-Om jag säger det rakt ut så har vi talat för döva öron.
Om Åbo stad höjde hemvårdarnas löner till samma nivå som i S:t Karins skulle det kosta Åbo stad 900 000 euro mer per år.
Behovet av svensk service inom hemvården ses över
Personalbristen drabbar alla kundgrupper inom Åbo stads hemvård, också de svenskspråkiga kunderna.
-Om vi har svårt att hitta personal så är det rent av jättesvårt att hitta vårdare som kan svenska eller är svenskspråkiga, konstaterar Vuorinen.
Det här dilemmat försöker man nu komma åt genom att dubbelkontrollera de drygt sjuttio svenskspråkiga kundernas faktiska behov av service på svenska.
-På äldrerådets initiativ håller vi som bäst på med en kartläggning. Det finns många svenskspråkiga som kan finska bättre än vad skötarna kan svenska, säger Vuorinen. De vill kanske hellre ha service på finska.
I dag köper Åbo stad hemvård för tio personer av Folkhälsan. Om Folkhälsan också erbjöd kvälls- och veckoslutsvård kunde antalet kunder eventuellt vara större, konstaterar Vuorinen.
– Men också det är en fråga om pengar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.