Ingen kompromisslösning för M/S Stellas brygga i Dalsbruk – två besvär mot bryggflytt ligger kvar

Närings-, trafik- och miljöcentralens planer på att bygga av en ny förbindelsebåtsbrygga för M/S Stella i Dalsbruk stötte i höstas på motstånd. Tre besvär lämnades in till Vasa förvaltningsdomstol mot bryggplanerna, vilket antas fördröja bygget av den nya bryggan med minst två år.
Dominoeffekten av det här är att DB Marinas och Kimitoöns kommuns hamnutveckling i Dalsbruk, som redan är på god väg, avstannar.
Sam Forsbom, som är DB Marinas styrelseordförande, berättar att man jobbat hårt tillsammans med NTM-centralen och besvärsställarna, för att komma fram till en kompromisslösning. Dock lyckades man inte nå samförstånd.
– Mitt mål var en kompromisslösning som passar alla, men det här är inte lätt. Vi kom ändå nära en lösning, säger Forsbom, som deltagit i diskussionerna som tredje part, för att värna om den så viktiga utvecklingen av Dalsbruk.

Samma plats, men på ett annat sätt
I kompromisslösningen är placeringen av den nya bryggan den samma NTM-centralen tänkt sig, alltså på bortre sidan av bränslestationen längs Strandvägen.
Det som hade varit annorlunda är hur platsen skulle komma att användas, till exempel hade bryggans vinkel varit en annan. Också parkeringen hade lösts på ett annat sätt och stranden skulle ha sett ut på ett annat vis.
Två av tre besvär kvar
I de kvarvarande två besvären, inlämnade av privatpersoner, anses det bland annat att den nya bryggan förstör den kulturhistoriska miljön kring Strandvägen, att miljöeffekterna av utsläppen av tungmetaller som uppstår vid muddringen måste tas på allvar och att de skadliga effekterna på vattenmiljön är bestående.
Också Falköföreningen motsatte sig att muddermassorna skulle dumpas i den redan nu övergödda Bruksfjärden, men föreningen har dragit sitt besvär tillbaka. Med involverade parter har man nått en lösning som går ut på att Kimitoöns kommun istället försöker hitta en plats för dumpning av muddermassorna på land.
Målet var förstås att även de två andra besvärsställarna hade dragit tillbaka sina besvär, men så blev det inte.
Ett steg framåt har ärendet dock tagit, i och med att Vasa förvaltningsdomstol har inlett behandlingen. Fram till den första mars kan nu de parter som berörs av ärendet avge ett bemötande till förvaltningsdomstolen.
Bland annat vågbrytaren kan inte byggas klart
Den ursprungliga planen var att bryggan skulle byggas nu på våren och kunna tas i användning till säsongen.
– Vi har byggt ut så mycket vårt nuvarande miljötillstånd möjliggör. I oktober satte vi den sista bryggdelen på plats. Det vi väntar på är att få den sista fasen av vår småbåtshamn uppbyggd, säger Forsbom.
Fyra moduler av den stora vågdämparen som ska skydda hamnen från alla vindar väntar nu på Stellaflytten. Två är kommunens, två är DB Marinas. De facto är delarna som tillhör DB Marina redan sjösatta och används tills vidare som vanliga bryggor. En av dem ligger på tvären.
I vågdämparen finns en öppning på 60 meter så att Stella ska kunna passera.

– Hamnen blir ännu bättre då vågdämparen kan sättas på plats, klargör Forsbom.
Han poängterar att man från DB Marina ändå är nöjd med hur dess projekt framskridit. Båtplatserna blev klara två år tidigare än tänkt, och inför sommaren går båtplatserna åt som smör i solsken.
För Kimitoöns kommuns del handlar fördröjningen förutom om vågdämparna om åtgärder längre in i hamnen. Hamnplatsen där M/S Stellas nuvarande brygga finns ska renoveras och stadgas upp för att ge plats för gästhamnsplatser.
– Visst är det ju synd att projektet fördröjs med tanke på helheten i hamnen. Men vi utgick ändå från att utveckla hamnen så långt som möjligt enligt nuläget. Nu får vi bara leva med det här, säger Kimitoöns projektkoordinator Sven Ivars.
Kommunens två nya gästhamnsbryggor är installerade och kommer att färdigställas i vår.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.