Förflytta dig till innehållet

Ingen jaktlicens krävs för att jaga östersjövikare

Foto: SLL/Juha Taskinen
Saimenvikarunge ligger på en sten.
I fortsättningen krävs inget tillstånd från Finlands viltcentral för att jaga östersjövikare. Saimenvikaren på bilden har inget med artikeln att göra.

I fortsättningen krävs inget tillstånd från Finlands viltcentral för att jaga östersjövikare. I stället införs regionala kvoter och jaktsäsong. Jaktsäsongen infaller mellan 16 april och 31 december.

Enligt Jord- och skogsbrukministeriet kommer detta att minska den administrativa bördan för jägarna samtidigt som det blir lättare att avlägsna vikare som orsakar skada för fiskare i Östersjön.

Kvoten tillåter denna säsong jakt på högst 375 östersjövikare i Bottenviken och Kvarken under denna jaktsäsong.

Kvotens storlek är oförändrad jämfört med föregående jaktsäsong. Det har fortfarande inte slagits fast någon kvot för Sydvästra Finland och Finska viken.

Ändringen i jaktförordningen trädde i kraft den 1 augusti och den 9 augusti trädde den regionala kvoten i kraft.

Jägarna är skyldiga att meddela Finlands viltcentral om de vikare som fångats. Om den fastslagna kvoten fylls innan jaktsäsongen är över ska Finlands viltcentral meddela att jakten är slut i regionen.

— Syftet med ändringen är att minska de sociala konflikter som östersjövikaren orsakar och höja artens status från skadedjur till en uppskattad viltart. EU:s förbud att handla med sälprodukter leder till att fångade sälar bara kan användas i jägarens egen ekonomi, skriver jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i ett pressmeddelande.

Så räknas östersjövikarna

I den senaste hotbedömningen klassificerades östersjövikaren som en nära hotad art.

Den är alltså inte längre utrotningshotad.

Antalet räknade vikare har varierat kraftigt under åren 2013 till 2020. Vikarstammen beräknas genom att man räknar vikarna som ligger ovanpå isen.

I resultatet har det noterats att östersjövikarstammen växer med i genomsnitt fem procent per år och att det har räknats 16 000–17 000 vikare under två vårar. I uppskattningen beaktas även att en del av östersjövikarna under beräkningsperioden inte fanns på isen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter