Ingen fortsatt behandling av misstroendet mot Kårkullastyrelsen – utskottets arbete rann ut i sanden

Det utskott som fick i uppgift att utreda Kårkullastyrelsens förutsättningar att fortsätta sitt arbete röstade för en månad sedan för ett misstroende mot styrelsen. Rösterna föll 3-2.
Resultatet har ändå ingen praktisk betydelse eftersom utskottets mandatperiod har tagit slut.
Vid fullmäktigemötet den 11 februari beslöt man att mandatperioden skulle sträcka sig till den 15 mars. Under den tiden borde styrelsemedlemmarna på 14 dagar ha hunnit svara utskottet som sedan skulle bereda ärendet för fullmäktige som skulle fatta det slutliga beslutet om styrelsen kunde sitta kvar eller inte.
Med en så snäv tidtabell blev det omöjligt att utskottets misstroende någonsin skulle nå fullmäktige, säger fullmäktiges ordförande Christer Rönnlund (SFP, Kristinestad).
– Tiden gick ut och utskottet han aldrig slutföra sitt arbete. Fullmäktige ansåg att en månad räckte, men den borde ha varit minst två månader.
Varför fick inte utskottet längre tid på sig att arbeta?
– Ingen förstod väl hur omständig proceduren var.
Vad händer nu?
– Ingenting.
”Ingen idé att byta styrelsen nu”
Rönnlund säger att det aldrig var aktuellt med att sammankalla ett extra fullmäktigemöte för att förlänga utskottets mandatperiod.
Det är heller ingen idé att göra det nu eftersom kommunvalet den 13 juni står för dörren och efter det ska styrelsen ändå bytas ut, säger Rönnlund.
– Styrelsen är inne på slutet av sin mandatperiod och att välja en ny styrelse före kommunalvalet är ingen idé.
Utskottets ordförande hade hoppats på en fullmäktigebehandling
Utskottets ordförande Stig Östdahl (SFP, Kronoby) är besviken över att frågan om styrelsens förtroende aldrig nådde fullmäktige efter höstens händelser som resulterade i att samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt sade upp sig.
– Det väckte ont blod hos många i fullmäktige efter att man vid decembermötet med stor majoritet gav förtroende för samkommunsdirektören. Trots det fortsatte styrelsen jaga henne tills hon sade upp sig och det var många som undrade vad styrelsen höll på med.
Tycker du att det var synd att fullmäktige aldrig fick ta del av ert arbete?
– Ja det tycker jag. Framför allt för att ledamöterna via vår utredning skulle ha fått veta vad som hade hänt, nu gick det bara en massa rykten. Men det är ingenting jag kan göra nu mera. Det är också synd för Kårkulla att saken aldrig reddes ut och jag är rädd att det blir kvar missunnsamhet och agg.
– Det skulle ha varit bättre för Kårkulla att fullmäktige hade fått ta ställning till om styrelsen agerat rätt eller fel.
Styrelseordföranden förstår ingenting
Styrelsens ordförande Anna Lena Karlsson-Finne (SFP) säger att hon tycker hela historien är väldigt underlig och att hon inte förstår hur det kunde gå så här. Hon begriper överhuvudtaget inte varför utskottet fick så kort tid på sig att slutföra sitt arbete.
– Det fanns inget krav på någon tidsram och det var konstigt att fullmäktige bestämde att det skulle vara en månad. Vilka motiveringarna var vet jag inte och jag vet inte hur de tänkte. Jag tycker att om man startar en sådän här process borde man veta hur det går till. Det var sorgligt att det gick så här.
Hur är stämningen i styrelsen just nu?
– Vi hade möte förra veckan och då var den helt okej.
Styrelsen möts nästa gång den 22 april. Då ska man bland annat ta ställning till vem som ska bli ny samkommunsdirektör. Ärendet går sedan vidare till fullmäktige som möts gör det slutliga valet.
Utskottets slutsatser
Ledande tjänstemän och de förtroendevalda får utbildning i Kårkullas grundavtal, förvaltningsstadgan och god förvaltningssed.
Förvaltningen ska ses över och förbättras hos både ledningen och de förtroendevalda.
Protokollen bör offentliggöras i tid.
Samarbetet mellan styrelse och fullmäktige ska förbättras genom ökad dialog och transparens.
Jonas Heikkilä (Gröna, Åbo), Kari Hagfors (Centern,Lovisa) och Stig Östdahl röstade för ett misstroende. Anita Spring (SDP, Borgå) och Ida-Maria Skytte (SFP, Korsholm) röstade för fortsatt förtroende.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.