Förflytta dig till innehållet

Ingen flygförbindelse mellan Åbo och Mariehamn – flygbolagen kom inte överens

Jonas Edsvik/Nya Åland
Ett flygplan på landningsbanan
De polska flygbolagen CU Air och Sprint Air skulle ersätta trafiken med Air Leap på sträckan Mariehamn–Stockholm–Åbo, men nu har förhandlingarna strandat.

Klockan 06.40 på måndagen skulle det första flyget till Stockholm från Mariehamn ha lyft eftar att Air Leap avbröt sina flygningar den 29 januari. Men på söndagen meddelande landskapsregeringen att upphandlingen med de två polska flygbolagen CU Air och Sprint Air avbrutits.

– Vi har redan inlett en ny upphandling, säger Per-Erik Cederkvist, upphandlare på landskapets infrastrukturavdelning. .
Efter ”enormt många” möten under helgen, där alla inblandade försökte nå en lösning, fick man till slut inse att det inte gick, säger han.

Bakgrunden till att upphandlingen fallerade är EU:s flygtrafikförordning, menar Cederkvist. Enligt den kan man inte upphandla flygtrafik med bolag som inte har AOC-certifikat och operativ licens.
Flygbolaget CU Air saknar båda delarna och det är där Sprint Air kommer in i bilden, ett bolag som har både certifikatet och licensen.

– Felet ligger inte på landskapsregeringen, och egentligen inte heller på flygbolagen. Det vi hanterar är lagar och förordningar och dem måste vi följa. Flygtrafikförordningen säger klart och tydligt att vi inte kan teckna avtal med en part som inte har certifikat och licens. Det hade inte CU Air och vi föreslog att huvudparten skulle vara samarbetspartner med Sprint Air och deras flygplan, säger Cederkvist.

Stefan Öhberg/Nya Åland
Per-Erik Cederkvist.

Han betonar att allt var klart för att flygtrafiken skulle kunna starta i måndags, alla villkor och krav ställda från landskapets sida hade man kommit emot på.

– Flyget skulle ha varit i Mariehamn på söndagen. Flygplatsen i Polen hade gett klarsignal för flyget att landa i Mariehamn och flygplatsen i Åbo var redo. Det hängde bara på biten att de två flygbolagen skulle ingå ett bakomliggande avtal med varandra.
Så vad hände?
– Jag måste säga att vi respekterar bolagen i Polen. Sprint Air är ett seriöst bolag, och det är säkerligen CU Air också. Men om man kan spekulera, och det här är min uppfattning, kom de inte överens sinsemellan om ansvarsfördelningen. De kom inte till mötes, men vi kan inte veta vad orsakerna till det är.
– Jag kan försäkra att vi verkligen har jobbat extremt hårt, men det här hängde inte på oss utan på den polska sidan.

Att sluta ett avtal mellan de båda bolagen var enda vägen att gå, i och med att CU Air äger flygplanet men inte har certifikaten, säger Cederkvist.
Det var aldrig aktuellt att bara ingå avtal med Sprint Air som har alla certifikat och licenser i skick?
– Egentligen inte, för anbudet var inlämnat med namnet CU Air, men med en koppling till Sprint Air. Sprint har en annan typ av business, det är ett tungt bolag i Polen med en affärsidé där de leasar flygplan och även köper och säljer.

Fredrika Fellman/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter