Ingen entusiasm över halverade doser av coronavaccinet – vetenskapliga belägg saknas, enligt THL

Ledande experter tänder inte på professor Mika Rämets förslag att halvera den andra dosen av coronavaccinet.
Rämet, som leder vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet, anser att halverade doser vore ett effektivt sätt att se till att vaccinmängderna räcker till då flera läkemedelsbolag har meddelat att de har leveranssvårigheter.
– Att halvera doserna skulle strida mot Europeiska läkemedelsverkets försäljningstillstånd och de rekommendationer som tillverkarna har utfärdat. Det finns ingen anledning för oss att uppdatera direktiven för doseringen enligt Rämets förslag, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.
Hon tillbakavisar förslaget också av andra orsaker.
– Det saknas vetenskapliga belägg för att en halverad dos skulle ge ett tillräckligt starkt skydd mot coronaviruset. Det behövs mer forskning om det och i så fall är det läkemedelsbolagens eller universitetens sak att forska i frågan, säger Nohynek.
Varför har endast 62 000 finländare vaccinerats, trots att Finland har fått minst 155 000 vaccindoser?
– En del av förklaringen är säkert den att sjukhusen har sparat den andra vaccindosen som ska ges tre veckor senare, säger Nohynek.
Svårt att tolka vaccinationsordningen
Enligt ledande expert Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd finns det även andra förklaringar till att vaccineringarna har fördröjts.
– I vissa sjukvårdsdistrikt har man inte hunnit vaccinera alla riskgrupper eftersom de måste handplockas, vilket är tidskrävande, säger Kontio.
Hon tillägger att Social- och hälsovårdsministeriets vaccinationsordning ger ett visst tolkningsutrymme och att uppgifterna om dem som har vaccinerats matas in i institutets databas med fördröjning, vilket syns i statistiken.
– En del sjukvårdsdistrikt har haft svårt att definiera vilka personer som ska vaccineras bland hälsovårdspersonalen. När kommunerna nu tar över vaccineringarna kommer takten att trappas upp, säger Kontio.

Kommer privata hälsovårdsbolag att delta i arbetet?
– Det är upp till kommunerna att avgöra hur det blir, men jag utgår från att också de privata bolagen behövs för att vi ska kunna öka på takten med vaccineringarna.
Kör på som förut
Chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus ser inte heller någon anledning att se över den nuvarande doseringen.
– Vi kör på som förut och följer Social- och hälsovårdsministeriets beslut och de direktiv som Institutet för hälsa och välfärd går ut med. Det finns ingen anledning att halvera vaccindoserna just nu, säger Nieminen.
Till en början sparade Vasa sjukvårdsdistrikt den andra dosen coronavaccin i sitt lager, men efter att Institutet för hälsa och välfärd uppdaterade sina direktiv har den vanan lagts på is.
– Nu använder vi allt coronavaccin som vi får och lagrar ingenting, säger Nieminen.
Vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt gäller samma spelregler.
– Jag är på samma linje som överläkare Hanna Nohynek. Det behövs forskning och vetenskapliga bevis för att man ska kunna halvera vaccindoserna, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Enligt Pietilä tvingas sjukvårdsdistrikten ändå tampas med en plågande ovisshet eftersom leveransproblemen ser ut att fortsätta.
– Det ursprungliga direktivet gick ut på att vi skulle lagra den andra vaccindosen, men vi har nu frångått det rådet efter att direktivet uppdaterades. Lagringen vållade annars också problem så de nya spelreglerna passar oss bättre, säger Pietilä.
Tidsintervallet mellan de två doserna varierar beroende på vilket coronavaccin som används. Enligt Pfizers och Biontechs rekommendationer ska den andra dosen ges 21 till 28 dagar efter den första vaccineringen. I Modernas fall är det rekommenderade intervallet 28 dagar medan Astra Zeneca ännu inte gett någon rekommendation, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
Den här veckan levereras ytterligare 37 000 doser av Pfizers och Biontechs coronavaccin till Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.