Ingen bil över bron, ingen trafiksnigel på vägen, tack — i trafiken går våra känslor lätt heta

Bilister i Åbo verkar galant strunta i körförbudet över Aurabron. Förbudet att köra över bron klockan 7–9 och 15–17 trädde i kraft i fredags och att det inte lyhört följdes den första morgonen var ingen överraskning.
Inte heller i går, måndag, verkade bilister notera förbudet – eller så struntade de medvetet i det.
Bilisterna kan ännu hävda att de inte noterat förbudet, till och med polisen har i offentligheten sagt att siffrorna på förbudsskyltarna är så små.
Att i längden ursäkta sig med okunskap är ohållbart. Massmediernas rapportering har varit bred, staden informerar via olika kanaler, polisen har låtit förstå att böter kan bli följden den här veckan.
Så om den regelbundna pendlingssträckan till jobbet inbegriper bil och rutten går över Aurabron krävs senast nu en aktiv gärning – det går att använda ratten till att styra sin rutt till en annan bro; Dombron, Tomasbron, Martinsbron elller Kvarnbron.
Att broarna är akilleshälen i Åbos stadstrafik kommer man inte ifrån. Att folk bor och jobbar på olika sidor om ån kommer man inte heller ifrån. Att torget ska få sin underjordiska parkering kommer vi inte heller ifrån.
Och det är som bekant det bygget som ledde till den temporära flytten av busshållplatserna som i sin tur ledde till större trafikstockningar och bussförseningar, som ledde till diskussionen om att privatbilism över Aurabron måste begränsas för att underlätta för bussar och taxin att komma fram.
När stadsmiljönämnden behandlade Aurabron var tjänstemännens förslag att Aurabron skulle stängas för privatbilism under hela dagen klockan 7–17.
Socialdemokraterna kom med ett motförslag om att förbudet inte skulle gälla mitt på dagen och fick understöd av Saml, Centern och Sannf.
Endast De Gröna och Vänsterförbundet höll med tjänstemännen, SDP-förslaget som vann. Det ledde till tvåtimmarsförbudet morgon och eftermiddag.
Politik är kompromisser. Kompromisser måste vi kunna leva med, men det kan hända att den här visar sig vara en halvmesyr.
Att trafikregeln gäller endast vissa klockslag under vardagar är nästan som en trigger för att bilisten ska se mellan fingrarna. Många kör över Aurabron av gammal vana och lättja.
Det finns också bilburna som – om de bor nära bron – kan uppleva det både oekonomiskt och oekologiskt att köra en omväg över en annan bro.
Att de trots allt tvingas göra det under rusningstid får de nu finna sig i – eller riskera böter, om polisen har resurser övervaka trafiken. Det finns boendeparkering, kanske boendeundantag från trafikregler också kunde finnas?
Men förbudet är inte permanent. Torgbygget är inte evigt, förbudet är temporärt. Det gäller ett halvår och ska sedan utvärderas.
Det är bra. Att ändra trafikbeteendet tar tid. Det kan också visa sig att det helt enkelt är omöjligt att förändra bilisternas trafikkultur.
Hade beslutet varit radikalare – förbud mot privatbilism på denna bro – hade dock staden haft större möjligheter att tillförlitligt mäta effekten på hur väl bussarna lyckas hålla tidtabellerna och effekterna för trafiken över andra broar.
I stadstrafiken spelar några minuter en roll. För den som pendlar längre sträckor till eller från Åbo kan det vara en annan trafikant som avgör minutspelet hit eller dit.
Facebooktråden blev lång när våra läsare debatterade minimihastigheter (9.1), något som blir möjligt i och med den nya vägtrafiklagen som träder i kraft i sommar (11.1).
På Skärgårdsvägen blir det inte några minimiskyltar, även om omkörningar i praktiken är omöjliga på grund av den täta trafiken och vägsträckningen. Att tvingas köra bakom en trafiksnigel kan då vara lika påfrestande som att tvingas välja ”fel” bro inne i Åbo.
Som bilister verkar få av oss ha tålamod eller förståelse för hur andras framfart löper, tvärtom skulle vi tydligen önska oss privata broar och vägar.
Hänsyn är ett ledord också i trafiken. Hänsyn behövs så att bussar får ta plats på Aurabron, hänsyn behövs med långsamma mopedbilar – och trafiksnigeln bör visa hänsyn så att den vid tillfälle släpper förbi den snabbare trafiken.
Åbo har oberoende en del att lära om smidig stadstrafik. Till exempel i Tammerfors vågar man till och med bygga en ny jättearena precis mitt i staden – utan stor privatbilsparkering. Man räknar med att folk åker kollektivt – eftersom den trafiken löper.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.